Lira turcească a atins un nou minim istoric față de dolar, după ce SUA au indicat că ar putea retrage privilegiile comerciale acordate Turciei

Lira turcească a atins un nou minim istoric față de dolar, după ce SUA au indicat că ar putea retrage privilegiile comerciale acordate Turciei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 aug 2018

Lira turcească a scăzut, astăzi, la un nou minim record în raport cu dolarul american, în contextul în care SUA ar putea retrage unele privilegii comerciale acordate Turciei, mutare care ar afecta exporturi de bunuri turcești în valoare de aproape 1,7 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Administrația Trump a anunțat, vineri, că analizează regimul preferențial de tarifare acordat Turciei în cadrul Sistemului Generalizat de Preferințe (SGP), după ce Ankara a impus o serie de tarife la importurile de produse americane, în replică la tarifele implementate anterior de SUA pentru importurile de oțel și aluminiu.

Retragerea preferințelor tarifare acordate Turciei ar putea afecta importuri turcești în valoare de 1,66 miliarde de dolari pe an, potrivit autorităților americane, citate de Reuters.

Apple escaladează bursa. Acum 400 de ani, olandezii au avut, însă, o companie de 8 ori mai valoroasă, prima multinațională din lume CITEȘTE ȘI Apple escaladează bursa. Acum 400 de ani, olandezii au avut, însă, o companie de 8 ori mai valoroasă, prima multinațională din lume

O eventuală decizie în acest sens ar intensifica și mai mult tensiunile politice și economice dintre Washington și SUA. Relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit gradual în ultimele 12 luni, interval în care lira turcească a pierdut peste o treime din valoare față de dolar.

În prima parte a tranzacțiilor de luni, moneda națională a Turciei a scăzut la un minim absolut de 5,1916 unități față de dolar, după ce săptămâna trecută s-a depreciat dincolo de pragul de 5,0000 unități pentru un dolar pentru prima oară în istorie.

În jurul orei 17:00 (ora României), un dolar cumpăra 5,1902 lire, o scădere de 2,14% pentru moneda turcească raportat la prețul înregistrat la închiderea tranzacțiilor de vineri.

“Un pariu bun este că lira se va deprecia în continuare - e ultimul lucru de care are nevoie Turcia”, spune Per Hammarlund, analist la banca suedeză SEB, care notează că Turcia “ar trebui să facă mai mult” pentru a sprijini lira.

Banca centrală a Turciei a majorat puternic dobânzile pentru a frâna deprecierea lirei și accelerarea inflației, însă președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că se opune strategiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
dolar
cotatii
minim istoric
depreciere
preferinte tarifare