Lira turcească scade la un nou minim record față de dolar, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington. Costul de finanțare al Turciei crește

Lira turcească scade la un nou minim record față de dolar, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington. Costul de finanțare al Turciei crește

Foto: Flickr/Todd Mecklem

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 aug 2018

Lira turcească s-a depreciat la un nou minim record față de dolar joi, depășind pragul de 5,5 unități, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington și al incertitudinilor privind capacitatea băncii centrale de a ține sub control inflația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda națională a Turciei era cotată la 5,4875 unități pentru un dolar în jurul orei 18:00 (ora României), în scădere cu 3,92% față de referința de ieri, după ce anterior a atins un minim istoric de 5,5026 unități.

Și rubla rusească a scăzut puternic față de dolar joi, până la minimul ultimilor doi ani, după ce SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, ca răspuns la otrăvirea fostului ofițer rus de informații Serghei Skripal.

Elvila, în anonimat pe bursă. Tranzacții cu numai 0,07% din acțiunile companiei în jumătate de an. Titlurile au scăzut cu 27% de la listare CITEȘTE ȘI Elvila, în anonimat pe bursă. Tranzacții cu numai 0,07% din acțiunile companiei în jumătate de an. Titlurile au scăzut cu 27% de la listare

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu circa 30% în raport cu dolarul, în contextul înrăutățirii relațiilor diplomatice și economice dintre Turcia și SUA. Autoritățile americane cer eliberarea pastorului evanghelic Andrew Craig Brunson, plasat recent în arest la domiciliu în Turcia, după ce a petrecut un an și jumătate în detenție, fiind acuzat de terorism și spionaj.

O delegație turcă s-a aflat miercuri la Washington pentru discuții cu oficiali americani. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, reprezentanții Turciei au refuzat orice angajament cu privire la o eventuală eliberare a lui Brunson.

Lira și obligațiunile turcești, aflate deja sub presiune din cauza îngrijorărilor privind tensiunile geopolitice și o eventuală retragere a privilegiilor comerciale acordate Turciei de SUA, au fost influențate negativ de informațiile din presă.

Costul de finanțare pe 10 ani al Turciei a urcat astăzi cu 60 puncte de bază, până la 19,67%, aproape de randamentul maxim istoric de aproximativ 20,10% atins la începutul săptămânii.

Totodată, investitorii sunt îngrijorați cu privire la capacitatea băncii centrale de a ține în frâu inflația și cursul de schimb, în condițiile în care președintele Recep Tayyip Erdogan, autointitulat “inamicul dobânzilor”, se opune unor noi majorări ale dobânzii de referință.

Într-o încercare de a tempera deprecierea lirei, Banca Turciei a redus, luni, rata rezervelor obligatorii în valută, de la 45% la 40%, eliberând către bănci aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

Investitorii și analiștii au apreciat că mutarea este insuficientă, fiind de natură să alimenteze speculațiile cu privire la controlul exercitat de Erdogan asupra băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
minim record
depreciere
dolar
rubla
sua
turcia
tensiuni geopolitice