Erdogan cere conaționalilor să își transforme economiile din euro și dolari în liră turcească, vorbind de un război economic. "Poporul și Allah sunt cu noi". Lira turcească continuă picajul, depășind pragul de 6 unități/dolar pentru prima dată în istorie

Erdogan cere conaționalilor să își transforme economiile din euro și dolari în liră turcească, vorbind de un război economic. "Poporul și Allah sunt cu noi". Lira turcească continuă picajul, depășind pragul de 6 unități/dolar pentru prima dată în istorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2018

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut conaționalilor săi să își transforme economiile din euro și dolari în liră turcească, pentru a susține această monedă, vorbind despre un "război economic". Lira turcească și-a accelerat deprecierea față de dolar și a coborât la un nou minim istoric, depășind în premieră pragul de 6 unități pentru un dolar, în timp ce acțiunile europene suferă cel mai amplu declin procentual din ultima săptămână, pe fondul informațiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată cu privire la expunerea băncilor europene în Turcia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Va fi răspunsul națiunii mele celor care ne-au declarat un război economic. Poporul și Allah sunt cu noi", a spus Erdogan.

Valul de vânzări pe activele turcești continuă și astăzi. Lira turcească a scăzut cu până la 12% în prima parte a tranzacțiilor și a atins un minim absolut de 6,264 unități pentru un dolar, înainte să recupereze ușor.

Conform unor surse citate de Financial Times, BCE este îngrijorată cu privire la riscul de contagiune în zona euro dinspre Turcia, în special în ceea ce privește expunerea unor bănci din Franța, Spania și Italia în regiune.

Listările de obligațiuni în valoare de aproape 1 miliard de euro au majorat cu peste o treime profitul net semestrial al BVB CITEȘTE ȘI Listările de obligațiuni în valoare de aproape 1 miliard de euro au majorat cu peste o treime profitul net semestrial al BVB

BCE nu a dorit să comenteze informațiile.

În jurul orei 13:00, lira turcească era cotată la 5,9238 unități pentru un dolar, în scădere cu 6,88% comparativ cu prețul de 5,5426 unități la care a închis ieri.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,9%, cel mai mai declin procentual la nivelul unei zile din ultima săptămână, tras în jos de acțiunile bancare. Banca spaniolă BBVA consemna o depreciere de 3,77%, Acțiunile grupului italian UniCredit erau în declin cu 3,443%, iar cele ale BNP Paribas cu 3,8%.

UniCredit, BBVA și BNP Paribas sunt printre băncile europene cu cele mai mari expuneri pe piața turcească, însă contribuția subsidiarelor din această țară la bilanțul consolidat nu este una ridicată, potrivit Reuters.

Dolarul a câștigat teren și în fața euro și a lirei sterline, ultima suferind o depreciere de 0,33%, până la 1,2778 de dolari pe unitate, cel mai mic nivel din ultimul an. Moneda unică din zona euro a înregistrat un declin de peste 0,50%, până la un minim intraday de 1,1433 de dolari, de asemenea cea mai scăzută cotație din ultimele 12 luni.

“Euro se depreciază în această dimineață, în condițiile în care problemele din Turcia par să se extindă în Europa. Din punct de vedere tehnic, euro s-ar putea duce până la 1,14 unități pentru un dolar înainte să găsească un prag de rezistență”, spune Konstantinos Anthis, analist la casa de brokeraj ADSS, citat de MarketWatch.

“În ultimele zile, piețele globale au remarcat picajul lirei mai degrabă ca o curiozitate decât ca o sursă de îngrijorare, considerând, aparent, că este doar problema Turciei. Acest lucru pare să se fi schimbat”, a comentat și Sean Callow, strategist la grupul financiar bancar Westpac, din Australia.

Analiștii și investitorii pun deprecierea lirei pe seama intensificării tensiunilor dintre Ankara și Washington, dar și pe fondul incertitudinilor privind independența băncii centrale în stabilirea deciziilor de politică monetară.

Mai mulți analiști consideră că Turcia ar putea apela la sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a-și crește rezervele valutare și a contracara declinul lirei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
dolar
euro
actiuni europene
turcia
contagiune
bce