Londra rămâne cel mai important centru financiar al lumii, în pofida Brexit. Niciun oraș din România nu se află pe lista celor mai importante 90 de centre financiare globale

Londra rămâne cel mai important centru financiar al lumii, în pofida Brexit. Niciun oraș din România nu se află pe lista celor mai importante 90 de centre financiare globale
scris 11 sep 2017

Londra rămâne, deocamdată, cel mai important centru financiar din lume, majorându-și avansul față de celelalte ocupante ale podiumului, New York și Hong Kong, relevă un sondaj în rândul profesioniștilor din industria financiară.

Global Financial Centres Index, realizat de compania de consultanță britanică Z/Yen și China Development Institute, este publicat de două ori pe an, începând din 2007, și include un clasament al celor mai importante 92 de orașe cu rol important în lumea financiară, pe baza unui sondaj realizat în rândul a circa 3.000 de profesioniști din acest domeniu.

Poziția Londrei în lumea financiară este amenințată de desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană, așteptată în 2019. Brexitul ar putea împiedica companiile și instituțiile financiare să presteze servicii, prin intermediul subsidiarelor din Londra, clienții europeni.

EXCLUSIV Grupul german Ergo, controlat de gigantul Munich Re, va depune actele pentru licența de vânzare RCA în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Ergo, controlat de gigantul Munich Re, va depune actele pentru licența de vânzare RCA în România

Multe bănci importante au sucursale în Marea Britanie, iar după Brexit acestea ar putea deveni filiale (entități separate). Băncile se pregătesc în prezent pentru scenariul negativ în care ar pierde accesul la piața unică europeană după ce Marea Britanie va ieși din UE și plănuiesc mutarea parțială a activității în alte state membre UE.

Numeroase  bănci importante, printre care Citigroup, Bank of America și Morgan Stanley, au anunțat deja în ultimele luni că vor deschide subsidiare în alte state membre UE, unde vor muta o parte din locurile de muncă din Londra.

Frankfurt, Dublin, Paris și Amsterdam, care ar putea beneficia de Brexit, atrăgând locuri de muncă și investiții, au avut creșteri semnificative în clasamentul centrelor financiare.

Niciun oraș din România nu se află în topul celor 92 de centre financiare globale. Printre orașele din regiune incluse în clasament se numără Varșovia (poziția 36), Praga (poziția 58) și Budapesta (poziția 72).

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
centru financiar
finante
global financial centres index
romania
indice
clasament
brexit