Bursa de la București, cea mai dinamică din regiune după cea de la Varșovia. Oferte de 1,1 miliarde euro în ultimii 5 ani, de peste 5 ori mai mari decât la Viena

Bursa de la București, cea mai dinamică din regiune după cea de la Varșovia. Oferte de 1,1 miliarde euro în ultimii 5 ani, de peste 5 ori mai mari decât la Viena
scris 11 sep 2017

Listări în valoare de aproape 260 milioane euro de anul trecut și prima jumătate a acestui an au făcut din Bursa de Valori București a doua piață în regiune, după cea de la Varșovia, în ceea ce privește ofertele publice de listare.

După o secetă de aproape 2 ani și jumătate în ceea ce privește aducerea de noi emitenți, Bursa de Valori București a revenit în prim-planul regiunii după ofertele de listare ale companiilor MedLife (M), Digi Communications (DIGI) și AAGES Târgu Mureș (AAG), situație indicată în studiul IPO Watch Europe al PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ofertele însumând 259,2 milioane euro plasează piața locală de acțiuni pe locul 2, după bursa de la Varșovia, care a intermediat anul trecut și în primul semestru al acestui an accesări de capital în valoare de 805 milioane euro. Chiar dacă plasamentele din piața de capital românească în companii noi la bursă au fost de 3 ori mai mici decât în Polonia, Bursa de la București surclasează de departe alți operatori de piață din Europa Centrală și de Est, cu valori net inferioare: Bursa de la Atena (35 milioane euro), Bursa de la Budapesta (9 milioane euro), Bursa de la Sofia (37 milioane euro) și Bursa de la Viena (194 milioane euro)

Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional CITEȘTE ȘI Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opțional

Precedenta secvență de listări din anii 2013-2014, care a adus la cota BVB companiile Nuclearelectrica (SNN), Romgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL), a însumat oferte de 834 milioane euro, dintre care cea de la Electrica rămâne cea mai valoroasă tranzacție de pe piața de capital românească. În total, în ultimii 5 ani, exercițiile de piață de la BVB s-au ridicat la 1,09 miliarde lei, a doua piață din regiune, după Bursa de la Varșovia, care a procesat tranzacții de 2,69 miliarde euro.

Pe piața locală de capital au mai fost intermediate și obligațiuni, chiar în ultimii ani, cea mai valoroasă tranzacție recentă fiind reprezentată de emisiunile în valoare de 610 milioane lei ale UniCredit Bank. Companii private și-au exprimat interesul pentru o listare în viitorul apropiat. Numele avansate pe piața de capital au fost Transilvania Broker de Asigurare și a companiei care operează lanțul KFC.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
listari
digi
aages
medlife
romgaz
electrica
nuclearelectrica