Moneda virtuală bitcoin a crescut la un nivel record de peste 1.700 de dolari

Moneda virtuală bitcoin a crescut la un nivel record de peste 1.700 de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2017

Moneda virtuală bitcoin a urcat marți la un nivel record de peste 1.700 de dolari, datorită creșterii cererii pentru cripto-active, odată cu crearea unor noi monede pentru atragerea de finanțare a startup-urilor care utilizează tehnologia blockchain, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Blockchain, tehnologia care stă la baza bitcoin, este un registru contabil virtual menținut de o rețea de computere care ține evidența circulației oricărui activ fără a fi necesară o autoritate de reglementare centrală, scrie News.ro.

Bitcoin a atins un nivel record de 1.760,4 dolari pe unitate, pe platforma BitStamp, fiind ulterior tranzacționată la 1.747,89 dolari pe unitate, în urcare cu 6%.

De la începutul acestui an, bitcoin a crescut cu aproape 80%.

Capitalizarea de piață a bitcoin a urcat marți la 52,5 miliarde de dolari, potrivit datelor coinmarketcap.com.

În afară de faptul că bitcoin este un activ care poate fi tranzacționat pe platforme electronice, la fel ca acțiunile și obligațiunile, bitcoin a devenit un mijloc de plată pentru unii retaileri, cum ar fi Overstock.com, și o modalitate de transfer al fondurilor fără a fi nevoie de o terță parte.

”Avem intrări de fonduri în acest spațiu, iar capitalul circulă între cripto-active și bitcoin”, a declarat Chris Burniske, director pentru produse blockchain la ARK Invest în New York, care administrează fonduri tranzacționate.

El a arătat că bitcoin este principalul furnizor de lichidități pe piață, iar oamenii folosesc moneda pentru a cumpăra alte cripto-active.

VIDEO Balonul speculativ din Silicon Valley văzut de la firul ierbii CITEȘTE ȘI VIDEO Balonul speculativ din Silicon Valley văzut de la firul ierbii

Președintele Rezervei Federale din Minneapolis, Neel Kashkari, s-a declarat sceptic în privința perspectivelor bitcoin, notând că tehnologia blockchain are un potențial mai mare de a fi adoptată în  viitor decât moneda digitală în sine.

”Cred că sentimentul s-a schimbat în piață, la Fed”, a spus marți Kashkari, la o conferință în domeniul tehnologiei.

Totuși, o mare parte din creșterea bitcoin din ultima perioadă a fost determinat de cererea pentru alte monede digitale, vândute în așa-numitele oferte inițiale de monede” (initial coin offerings – ICO).

În cadrul ICO-urilor, startup-urile blockchain își vând monedele direct către public, pentru a atrage bani fără supravegherea autorităților de reglementare.

Cel puțin 40 de startup-uri au lansat astfel de oferte în acest an, potrivit datelor Smith + Crown data.

"Pentru prima oară în istoria financiară, fondatorii pot accesa capital atât de la investitori mari cât și mici, doar prin intermediul unui site”,a declarat Arthur Hayes, director general la platforma BitMEX de tranzacționare a derivatelor pentru monede virtuale.

Potrivit analiștilor, baza creșterii bitcoin a fost creată în iulie anual trecut, într-un proces numit ”înjumătățire”, în care câștigurile oferite  pentru ”mineritul” Bitcoin au scăzut, ceea ce a redus oferta de bitcoin.

Bitcoin depinde de computerele care efectuează operațiuni de ”minerit”, respectiv validează blocuri de tranzacții prin rezolvarea unor puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. Primul care rezolvă puzzle-ul și efectuează tranzacția primește noi monede bitcoin.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin