Mugur Isărescu merge joi în Comisia Economică a Senatului pentru a discuta evoluția inflației și implicații pentru economie

Mugur Isărescu merge joi în Comisia Economică a Senatului pentru a discuta evoluția inflației și implicații pentru economie
Oana Osman
Oana Osman
scris 27 mar 2018

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va merge joi, 29 martie, la dezbaterile Comisiei Economice din Senat. Șeful băncii centrale a acceptat invitația transmisă în urmă cu trei săptămâni de președintele Comisiei, Florin Cîțu, de a participa la o discuție despre evoluța inflației și implicațiile acesteia pentru economie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Este de așteptat ca dezbaterile să atingă și alte teme de actualitate, în condițiile în care mai multe proiecte cu impact asupra sectorului financiar-bancar au avansat în procesul legislativ. Două dintre acestea – privind plafonarea dobânzilor la creditele pentru consumatori și limitarea sumelor care pot fi recuperate de la debitori de către firmele cărăra băncile le-au cesionat creanțele – au fost inițiate de senatorul PNL Daniel Zamfir, fost președinte (în prezent membru) al Comisiei Economice la dezbaterile căreia care va veni joi guvernatorul. BNR va trimite și un nou punct de vedere pe marginea proiectului de plafonare a dobânzilor (la de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare și la maxim 18% la creditele de consum, inclusiv pentru cele în derulare). Adoptat deja de Senat, acesta este trimis spre avizare în comisii, la Camera Deputaților, urmând să ajungă în plen după raportul Comisiei de Buget Finanțe, care și-a amânat ședința programată inițial astăzi.

Tot de Senat a trecut deja și un proiect care lipsește contractele de credit de titlu executoriu și care permite debitorilor cu restanțe, care au luat bunuri în leasing să decidă vânzarea bunului chiar dacă nu sunt proprietari.

Impact negativ pentru sectorul bancar vor avea și modificările aduse Codului Fiscal, promulgate și de președintele Iohannis, care limitează deductibilitatea preiderilor la vânzările de credite neperformante, precum și transpunerea în legislația națională în cea mai dură variantă posibilă a prevederilor Directivei ATAD (Anti Tax Avoidance Directive), care limitează deductibilitatea dobânzilor la împrumuturile intragrup.

Noul președinte al Comisiei Economice, senatorul PNL Florin Cîțu, anunța pe 18 martie că săptămâna anterioară trimisese “o invitație la BNR, în calitate de președinte al Comisiei Economice din Senat, pentru a avea o discuție transparentă și profesionistă despre evoluția inflației și implicațiile pentru economie.

Guvernatorul Mugur Isărescu ar putea fi însoțit și de alți membri ai Consiliului de Administrație al BNR la discuțiile cusenatorii din Comisia Economică.

Inflația a crescut în ultima perioadă, într-un context cu ample majorări salariale în sectorul bugetar și avans al consumului, mărind presiunile pentru majorarea dobânzilor.

Indicele Robor la 3 luni a urcat la 2,06% CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni a urcat la 2,06%

România a înregistrat în februarie cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, de 3,8%, de trei ori mai ridicată față de inflația de 1,3% consemnată la nivelul UE, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, în timp ce rata lunară compară indicii din ultimele două.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației din România, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%.

În ianuarie, rata anuală a inflației a crescut la 4,32%, în creștere față de decembrie, când a fost 3,32%, și față de noiembrie, când a fost 3,23%. În februarie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,74%, în medie, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,27%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 2,92%.

Față de ianuarie, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) și la alte legume și conserve de legume (2,17%). Prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a scăzut, în ultima lună, cu 0,31%.

În ultima prognoză, publicată în februarie, BNR a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
inflatie
florin citu
comisia economica
dobanzi
credite