Nvidia atinge, în premieră, o capitalizare de 1 trilion de dolari. Investitorii pariază pe inteligența artificială

Nvidia atinge, în premieră, o capitalizare de 1 trilion de dolari. Investitorii pariază pe inteligența artificială
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 mai 2023

Nvidia a atins, în premieră, o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari în tranzacțiile de marți, devenind primul producător de cipuri care intră în clubul restrâns al companiilor cu o valoare de piață de 1 trilion de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Nvidia s-au apreciat cu până la 7,7% în debutul sesiunii bursiere de la New York, atingând un maxim intraday record de 419,38 dolari, după ce compania a prezentat o nouă gamă de produse cu aplicații în sectorul inteligenței artificiale (IA).

În jurul orei 17:00 (ora României), titlurile Nvidia consemnau un avans de 5,4% față de referința de vineri, la 410,37 dolari. La acest preț, capitalizarea companiei se ridică la 1.013 de miliarde de dolari.

Lira turcească a atins un nou minim record în raport cu dolarul CITEȘTE ȘI Lira turcească a atins un nou minim record în raport cu dolarul

Principalii indici bursieri americani au început o săptămână scurtă de tranzacționare la maximele ultimelor aproape 10 luni, în contextul acordului privind creșterea limitei de îndatorare a SUA.

Nvidia este primul producător de semiconductori care atinge o valoare de piață de 1 trilion de dolari și a șaptea companie americană care reușește această performanță.

Apple și Microsoft au în prezent o capitalizare de peste 2 trilioane de dolari fiecare, urmate de Alphabet și Amazon (peste 1 trilion fiecare). Meta Platforms, compania-mamă a Facebook și Tesla sunt singurele companii americane care au mai atins anterior o capitalizare de 1 trilion de dolari.

La nivel global, mai puțin de 10 companii au atins până acum acest prag.

Acțiunile Nvidia s-au apreciat puternic încă de săptămâna trecută, după ce compania a estimat venituri record pentru trimestrul al doilea, luând prin surprindere analiștii de pe Wall Street.

Nvidia este cel mai mare producător de cipuri specializate pentru sectorul inteligenței artificiale, concurând cu companii precum Advanced Micro Devices (AMD) și Intel. Succesul viral al ChatGPT de la OpenAI - lansat în urmă cu doar câteva luni - a determinat investitorii să parieze pe aparent orice tehnologie care stă la baza inteligenței artificiale, dar Nvidia este în fruntea listei, notează Bloomberg.

În weekend, directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a prezentat mai multe produse legate de inteligența artificială, atingând toate domeniile, de la robotică la jocuri, publicitate și rețele. De asemenea, Huang a dezvăluit un supercomputer menit să ajute companiile de tehnologie să își creeze propriile versiuni de ChatGPT.

Nvidia "este în pole position în acest moment. Oferă tehnologia necesară pentru a deservi acest val de inovare și utilizare", a comentat Zeno Mercer, analist senior de cercetare la ROBO Global.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nvidia
actiuni nvidia
capitalizare nvidia
venituri record
cipuri inteligenta artificiala
semiconductori