O cunoscută bancă din Europa ar putea fi vândută. Chinezii de la Geely dețin jumătate din acțiuni

O cunoscută bancă din Europa ar putea fi vândută. Chinezii de la Geely dețin jumătate din acțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

O cunoscută bancă din Europa ar putea fi vândută, potrivit unor informații obținute de Reuters. Producătorul auto chinez Geely deține aproape 50% din grup, CEO-ul băncii 28% și asigurătorul Sampo aproape 20%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Saxo Bank din Danemarca analizează o posibilă vânzare, au declarat patru persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters.

DECIZIE Restaurantele, barurile și cantinele, obligate în România să ofere gratuit apă clienților CITEȘTE ȘI DECIZIE Restaurantele, barurile și cantinele, obligate în România să ofere gratuit apă clienților

Grupul, care oferă servicii de tranzacționare și investiții digitale, a invitat bancherii să își spună părerea, au spus sursele sub rezerva anonimatului.

Saxo Bank este evaluată la aproximativ 1,5 miliarde până la 2 miliarde de euro (1,6 miliarde dolari până la 2,1 miliarde dolari). Un proces de vânzare ar putea începe mai târziu în acest an, au adăugat sursele citate.

Structura tranzacției nu a fost decisă și ar putea duce la vânzarea fie a unui pachet minoritar, fie a unui pachet majoritar, scrie Adevărul.

Producătorul auto chinez Geely deține aproape 50% din grup, CEO-ul băncii Kim Fournais deținând 28% și asigurătorul finlandez Sampo  aproape 20%, conform site-ului Saxo Bank.

Geely și Saxo Bank au refuzat să comenteze. Sampo a spus că este în curs de a-și transfera participația către spin-off-ul său de gestionare a activelor Mandatum. Mandatum a refuzat să comenteze.

FOTO Hotelul Nordis Mamaia, cel mai mare hotel de leisure din Europa Centrală și de Est, dă startul sezonului estival CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Nordis Mamaia, cel mai mare hotel de leisure din Europa Centrală și de Est, dă startul sezonului estival

Se așteaptă ca Saxo Bank să atragă atenția grupurilor de capital privat, au spus sursele. Băncile europene și administratorii de active ar putea, de asemenea, să manifeste interes pentru o vânzare integrală, a adăugat o a doua persoană.

Saxo Bank a intrat în discuții în septembrie 2022 pentru a fuziona cu o companie de achiziții cu scop special (SPAC) și a deveni tranzacționată public, dar negocierile au fost anulate pe fondul „condițiilor de piață dificile”.

CEO-ul Fournais a declarat pentru Reuters la începutul anului 2023 că societatea ar putea explora o altă tranzacție pentru a oferi susținătorilor săi instituționali o nouă șansă de a încasa, fără a specifica un calendar.

El a spus că ar prefera o ofertă publică inițială, dar a lăsat ușa deschisă către o potențială vânzare de pachete private.

Sampo a declarat la acea vreme că nu considera că investiția sa în Saxo Bank este strategică.

În timp ce clienții Saxo Bank au atins un record de peste 1,1 milioane anul trecut, grupul a înregistrat o scădere a profitului net la 653 de milioane de coroane daneze (93,01 milioane de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
geely
bancă
saxo bank