Obligațiunile est-europene cresc puternic, în perspectiva retragerii măsurilor de stimulare ale BCE

Obligațiunile est-europene cresc puternic, în perspectiva retragerii măsurilor de stimulare ale BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2017

Obligațiunile statelor est-europene, din Polonia până în Ungaria, au crescut puternic în iulie, ca urmare a îngrijorării tot mai mari a investitorilor că Banca Centrală Europeană (BCE) este pe care să înceapă retragerea măsurilor de stimulare fără precedent, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea continuă avansul de 6,7% consemnat de obligațiunile din estul Europei în trimestrul al doilea, cel mai bun de pe piețele emergente, scrie News.ro.

Îmbunătățirea datelor economice și randamentele care sunt, în medie, de patru ori mai mari decât cele oferite în Germania atrag investitorii să revină în regiune, la un an după ce unii dintre cei mai mari dintre aceștia și-au redus deținerile pentru a căuta profituri mai mari în alte regiuni.

Investitori de la BlackRock și Allianz Global Investors au spus că obligațiunile din regiune sunt valoroase, în timp ce analiști ai Morgan Stanley și Credit Agricole au apreciat săptămâna trecută să monedele est-europene sunt printre plasamentele lor preferate.

Apple vrea ca fiecare pacient din spital să folosească un iPad CITEȘTE ȘI Apple vrea ca fiecare pacient din spital să folosească un iPad

”Europa de Est ne place pentru că fundamentele se îmbunătățesc. În același timp, nivelul dobânzilor ne aduce ceva randamente, în timp ce Europa începe să le normalizeze”, a arătat Sergio Trigo Paz, director pentru obligațiuni pe piețe emergente la fondul BlackRock.

Randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, de 0,6%, din 28 iunie, când Draghi a spus că revenirea inflației în zona euro creează spațiu pentru ca BCE să reduc programul de achiziții de obligațiuni de 60 de miliarde de euro pe lună.

În acest fel, spread-ul între obligațiunile germane pe termen de 10 ani și cele ungare a devenit cel mai redus din ultimii doi ani, iar cel față de obligațiunile poloneze cel mai mic din ultimele 11 luni.

Economiile europene emergente sunt între principalele beneficiare ale măsurilor de stimulare, dar reducerea datoriilor și îmbunătățirea termenilor comerciali le vor ajuta să atenueze orice impact negativ al înăspririi condițiilor monetare, consideră Daniel Bebesy, manager de fonduri la Budapest Alapkezelo.

El consideră totuși că este prematur de evaluat impactul declinului lichidităților din regiune.

Noi detalii legate de strategia BCE sunt așteptate în august, când Draghi va participa la reuniunea anuală a Rezervei Federale americane de la Jackson Hole, cu mai puțin de două săptămâni înainte de ședința de politică monetară a BCE de la Frankfurt.

Economiile est-europene au înregistrat o creștere economie medie de 2,85% în primul trimestru, cel mai ridicat ritm din ultimii trei ani, în timp ce șomajul a scăzut în 2016 la cel mai redus nivel de după 1999, potrivit datelor analizate de Bloomberg. În pofida creșterii salariilor, inflația va rămâne sub țintele băncilor centrale, ceea ce le permite să mențin în în continuare dobânzile la minime record.

Aprecierea euro este o veste bună pentru monedele din regiune, care vor continua probabil să se aprecieze față de dolar, consideră Naveen Kunam, manager de fonduri la Allianz Global Investors în Londra.

Zlotul polonez, coroana cehă și forintul unguresc au crescut cu peste 10% față de dolar în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
actiuni