Pandemia a stimulat plățile cu cardul în zona euro

Pandemia a stimulat plățile cu cardul în zona euro
scris 2 dec 2020

Consumatorii din zona euro au plătit mai mult cu cardurile și mai puțin cu numerar de la începutul pandemiei de coronavirus și intenționează să facă acest lucru și după ce pandemia se va termina, pe măsură ce magazinele fac mai ușoară plata cu cardul, arată rezultatele unui sondaj publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Pandemia de coronavirus a accelerat o tendință existentă de tranziție dinspre numerar pe măsură ce devin disponibile noi forme de plată fără contact utilizând cardurile, telefoanele și chiar și ceasurile inteligente, scrie Agerpres.

Rezerva Federală va renunța la Libor, dobânda de referință la nivel mondial pentru finanțarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023 CITEȘTE ȘI Rezerva Federală va renunța la Libor, dobânda de referință la nivel mondial pentru finanțarea pe termen scurt a băncilor, până în 2023

Aproximativ 40% dintre respondenții care au luat parte în sondajul BCE, care a fost derulat în ultimele două săptămâni din luna iulie și în cursul căruia au fost intervievate 17.779 de persoane din zona euro, au declarat că au utilizat mai puțin numerarul de la debutul pandemiei și 87% din aceștia intenționează să mențină acest comportament și după ce pandemia se va termina.

Cel mai frecvent motiv pentru această schimbare este acela că plățile electronice au devenit mai convenabile pentru retaileri, urmat de frica de a se infecta prin intermediul bancnotelor.

Respondenții din Spania și Portugalia au fost cei mai îngrijorați în legătură cu riscul de a contacta virusul prin intermediul bancnotelor. În schimb, cei din Estonia, Austria și Slovenia sunt mai puțin îngrijorați de acest risc.

Banca Centrală Europeană (BCE) a dat miercuri publicității și rezultatele unui sondaj separat, derulat anul trecut, potrivit căruia 49% dintre respondenți preferă deja să utilizeze cardul și alte mijloace de plată cashless, în creștere față de 43% în 2016. În plus, accesul la numerar a devenit ușor mai dificil, doar 89% dintre respondenți declarând că este foarte sau destul de ușor, comparativ cu 94% în urmă cu trei ani.

Numerarul nu mai este universal acceptat în zona euro. Cel mai mic grad de acceptare a fost înregistrat în Letonia (93%), Estonia (94%), Belgia (94%), Finlanda (94%) și Franța (95%).

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
plata cu cardul