Parlamentarii UE au aprobat un proiect care prevede cerințe ”prohibitive” pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive

Parlamentarii UE au aprobat un proiect care prevede cerințe ”prohibitive” pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2023

Parlamentarii Uniunii Europene au susținut un proiect de lege pentru a implementa ultima etapă a regulilor de capital bancar, adăugând cerințe ”prohibitive” pentru a acoperi riscurile legate de criptoactive, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia pentru afaceri economice a Parlamentului European a aprobat un proiect de lege pentru implementarea regulilor de capital Basel III din ianuarie 2025, deși a susținut mai multe amânări temporare pentru a oferi băncilor mai mult timp să se adapteze.

BNR: Deficitul extern e ”deosebit de îngrijorător” și amenință leul. Creșterea salariilor, limitată în primele luni din 2023 CITEȘTE ȘI BNR: Deficitul extern e ”deosebit de îngrijorător” și amenință leul. Creșterea salariilor, limitată în primele luni din 2023

Statele Unite, Marea Britanie și alte țări adoptă măsuri similare, dar comisia a folosit proiectul de lege pentru a introduce noi elemente, inclusiv obligarea băncilor să dețină suficient capital pentru a acoperi în totalitate deținerile de criptoactive, scrie News.ro.

”Băncilor li se va cere să dețină un euro din propriul capital pentru fiecare euro pe care îl dețin în cripto”, a declarat Markus Ferber, un membru de centru-dreapta german al comitetului.

Măsura, o măsură provizorie în așteptarea unei noi legislații a UE, este în conformitate cu recomandările autorităților bancare globale.

”Astfel de cerințe prohibitive de capital vor ajuta la prevenirea răspândirii instabilității din lumea criptografică în sistemul financiar”, a spus Ferber.

Asociația pentru Piețele Financiare din Europa (AFME), un organism din industrie, a declarat că proiectul de lege nu conține nicio definiție a activelor cripto și ar putea ajunge să fie aplicat și titlurilor de valoare tokenizate.

Statele UE au aprobat deja versiunea lor a proiectului de lege, iar parlamentarii vor negocia acum un text final cu statele membre, fiind așteptate noi modificări.

Băncile străine care operează prin sucursale din UE vor urmări îndeaproape discuțiile.

Statele UE au adoptat o abordare mai permisivă în ceea ce privește momentul în care băncile străine care deservesc clienții din bloc ar trebui să deschidă o sucursală sau să transforme o sucursală într-o filială cu capitalizare mai mare, parlamentarii UE adoptând marți o linie mai dură.

UE este dornică să construiască ”autonomie strategică” pe piețele de capital, deoarece se confruntă cu un centru financiar concurent la ușa sa, după Brexit.

AFME a spus că va fi important să se evite ”impactul negativ semnificativ” al înăspririi accesului UE la piețele internaționale și serviciile transfrontaliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptoactive
ue