Parlamentul italian a aprobat joi un plan de susținere a Banca Monte dei Paschi di Siena și a altor instituții financiare cu până la 20 de miliarde de euro, în cadrul măsurilor de consolidare a sistemului bancar, transmite Bloomberg.
Camera inferioară a Parlamentului și-a dat acordul final joi, transformând în lege un decret emis de guvernul premierului Paolo Gentiloni în decembrie 2016, scrie News.ro.
Planul include garanții pentru lichidități de urgență și infuzii de capital destinate băncilor cu probleme, în conformitate cu legislația europeană referitoare la ajutoarele de stat.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Băncile vor putea să solicite recapitalizări preventive, în cadrul cărora unii dintre deținătorii de obligațiuni vor suporta costuri.
Monte Paschi este prima dintre băncile care vor primi bani în cadrul noului program, după ce nu a reușit să își majoreze capitalul, în decembrie.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anterior că banca cu sediul în Siena are nevoie de 8,8 miliarde de euro pentru echilibrarea bilanțului.
Discuțiile pentru un nou plan de afaceri al băncii sunt în curs, iar acesta trebuie să fie aprobat de autoritățile europene.

Băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro, care le-au erodat profitabilitatea și au subminat încrederea investitorilor.
Trecerea Monte dei Paschi în proprietatea statului, care ar putea fi cea mai mare naționalizare din Italia după anii 1930, ar putea fi urmată de salvarea altor bănci, cum ar fi Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza.
Teezoreria Italiei ar putea prelua participații la cele două bănci pentru o perioadă limitată, a declarat președintele Quaestio Capital Management, Alessandro Penati, la începutul acestei luni. Compania sa administrază un fondul care a salvat băncile anul trecut.