Peste 9.000 de români și-au cumpărat locuințe prin Programul Prima Casă 2018. Majoritatea au ales apartamente cu două camere

Peste 9.000 de români și-au cumpărat locuințe prin Programul Prima Casă 2018. Majoritatea au ales apartamente cu două camere
scris 24 mai 2018

Fondul Național al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în primele cinci luni ale anului aproximativ 9.400 de garanții și promisiuni de garantare pentru Programul Prima Casă, din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare.

Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporție de 49,61%, reprezentând 954,39 milioane lei.

Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele Prima Casă a crescut cu 7%, de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin program a atins 60%.

"Lansat în 2009, Programul Prima Casă poate fi considerat unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale, al cărui impact pozitiv poate fi regăsit atât în creșterea calității vieții tinerilor - aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu vârste între 25 și 35 de ani, iar 12% au mai puțin de 25 de ani, cât și în susținerea dezvoltării economice. De aproape zece ani, în fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat în primele lor case. Garanția statului le oferă siguranță și predictibilitatea bugetului personal, astfel încât după ce primul pas legat de achiziționarea unei case a fost făcut, îi îndemn să aibă încredere și să își manifeste și spiritul antreprenorial. Putem fi alături de ei de la momentul în care pun bazele unei companii, cu produse de garantare adaptate, cu fluxuri operaționale simplificate și transparentizate", a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe venit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe venit

În primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului Prima Casă au ales achiziționarea unei locuințe de două camere, în timp ce locuințele de trei camere ocupă locul al doilea în preferințele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30%.

În topul județelor cu cele mai multe locuințe achiziționate prin program se situează zona București - Ilfov, peste 3.500 de locuințe, urmată de Brașov, circa 700 locuințe, și, la distanță mică, Iași și Cluj.

Programul Prima Casa 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare - Bancpost, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde de lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
prima casa
fondul de garantare