A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an

A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 mar 2018

Piața este dinamizată de dividende la BVB, iar acest lucru s-a văzut bine pe titlurile BRD la prima sesiune de tranzacționare după anunțarea repartizării de câștig. Acțiunile au crescut cu 3,5%, pe transferuri de aproape 11 milioane lei. „Goana după divend prevalează”, spune unul dintre cei mai vechi oameni din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București, cu aprecieri de aproape 1% la nivelul principalilor indici și un rulaj al pieței reglementate de 35,01 milioane lei (7,51 milioane euro). Piața a fost catalizată de anunțul privind repartizarea câștigului obținut anul trecut de BRD Groupe Societe Generale (BRD), una dintre primele instituții de credit din sistemul bancar românesc.

BRD anunțase încă de vineri un dividend brut de 1,64 lei/acțiune, suma care urmează să meargă către acționari ridicându-se la 1,14 miliarde lei (245,22 milioane euro), respectiv echivalentul a 80,70% din profitul net de 1,41 miliarde lei (303,84 milioane euro) obținut de societate în anul 2017.

Titlurile băncii au crescut astăzi cu 3,54%, până la prețul de 14,64 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 10,84 milioane lei. Chiar și la noul nivel, randamentul net al dividendului este de 10,64%.

Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf” CITEȘTE ȘI Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”

„A venit primăvara la BVB”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani al bursei românești și al piețelor financiare internaționale. Companiile vin cu „dividende frumoase” și de aceea indicii pieței locale tind să supraperformeze burselor europene.

Cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra, care s-a corectat cu 0,13%, în rest piețele continentale și ale regiunii noastre au avut o zi pozitivă: +0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,58% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,07% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,40% pentru indicele PX de la Praga.

Indicele BET pe noi maxime locale

La București, impulsul ascendent al pieței s-a accelerat și maximul precedent de 8.490,52 de puncte pe indicele reprezentativ BET a fost depășit. Într-o zi în care și indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,90%, indicele titlurilor blue-chip a câștigat 0,97%, până la nivelul de 8.559,15 puncte.

Elanul cotației este susținut de indicatorii care definesc tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an

Profit.ro anunța încă de acum 3 săptămâni, când piața era cu 3% mai jos, că este o probabilitate ridicată ca maximele acestui an să fie atacate, în condițiile în care indicele BET evadase din „capcana” în care fusese prins preț de 8 sesiuni și formată de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă expoențială de 200 de zile (EMA200). Intersecția EMA5 cu SMA8 era un alt semnal pozitiv pentru piață menționat de publicația noastră. Mai jos inserăm graficul furnizat acum 3 săptămâni.

A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,70 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,42%, până la prețul de 2,5050 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 10,87 miliarde lei (2,33 miliarde euro).

Piața pare că are suflu. „Goana după dividend prevalează”, spune Moldovan, timp de aproape 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere. Acum se fac acumulări, investitorii calculează randamente și intră la cumpărare. Piața va fi animată în următoarele luni, pentru ca din vară să se pleoștescă după modelul pe care l-am experimentat anul trecut. Povestea dividendelor suplimentare ar putea să nu aibă un impact la fel de mare întrucât cea mai mare parte a rezervelor companiilor au fost luate anul trecut.

Fondul Proprietatea îi \ CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea îi "scoate la tablă" pe șefii Hidroelectrica și cere transparență totală. Vrea rapoarte lunare detaliate ca în perioada de insolvență

Protagonistele dividendelor suplimentare, companiile din domeniul energetic, au avut o activitate de tranzacționare destul de consistentă și astăzi, deși indicele sectorial BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,65%.

Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a adunat schimburi însumând 4,01 milioane lei, iar titlurile au crescut cu 1,10%, până la un nou maxim al ultimilor 2 ani și jumătate de 36,80 lei/acțiune.

Într-o zi cu volatilitate ridicată la Londra pentru cotația țițeiului de tip Brent, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,16%, până la prețul de 0,3080 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,36 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, a declarat pentru Profit.ro că aceste titluri acum au șanse să crească după ce a dispărut presiunea la vânzare exercitată de Fondul Proprietatea (FP). Constrângerile emitentului de a avea cel puțin 20% din plasamente în companii listate spun că nu este de preconizat o ofertă publică de vânzare accelerată în viitorul apropiat.

A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat pe nivelul de preț de 8,20 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,21 milioane lei. Un rulaj cu puțin mai ridicat, de 1,41 milioane lei, l-au avut titlurile Transgaz (TGN), care s-au apreciat cu 1,48%, până la prețul de 412,00 lei/acțiune. Compania a anunțat astăzi că a semnat un contract în valoare de 5,16 milioane lei cu Electrocentrale București pentru prestarea serviciilor de transport gaze naturale.

Într-un workshop desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, Cristian Tudorescu, co-fondator al Investors Club avansa în baza unor proiecții privind profitabilitatea și a unor calcule de înglobare a dividendelor că un preț de echilibru pentru următorii ani ar putea fi cel de 445,00 lei/acțiune, sustenabil chiar și dacă și dacă societatea își va reduce nivelul de distribuție al profitului net sub formă de dividende de la actualul nivel de 90% către procentaje mai conservatoare.

Vânt favorabil din piețele mari

Piața încă este robustă, iar contextul extern este favorabil. „Am ieșit din perioada de turbulențe”, a declarat Moldovan care a tranzacționat peste 10 ani în piețele financiare internaționale pentru o casă de brokeraj din România. Avertismente de la băncile centrale există, dar nu sunt foarte dure în ceea ce privește mecanismul de normalizare a dobânzilor. În plus, perspectiva unei întâlniri între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, tot mai probabilă, era puțin anticipată în etapele de aversiune la risc anterioare.

Vineri au venit rezultatele din piața americană a muncii. În economia SUA a fost o creare netă de 313.000 de locuri de muncă, cu mult peste estimările analiștilor de 205.000 de slujbe, iar șomajul este de 4,1%. Salariul mediu orar contrazice datele precedente despre o creștere accelerată, astfel încât și teremerile față de inflație și ridicări mai agresive de dobândă au fost supralicitate. Șocul de luna trecută, când indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York, a avut 2 sesiuni cu căderi mai mari de 1.000 de puncte, cele mai mari din istoria seculară a indicelui, au fost nimic mai mult decât corecții tehnice cu amplitudine sporită de roboții de tranzacționare, spune Moldovan, care în prezent realizează un webinar pentru furnizorul de servicii forex Admiral Markets.

Ce acțiuni nu au ținut pasul cu restul pieței

A fost o zi slabă pentru acțiunile fondurilor închise de investiții, singurul emitent de la această categorie care a depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei fiind SIF Transilvania (SIF3), care au scăzut cu 2,50%, până la prețul de 0,2340 lei/acțiune. Emitentul pare a fi indus confuzie în piață, propunând distribuirea de dividende în sumă de numai 21,84 milioane lei, din profitul net de 64,2 milioane lei, în timp ce suma de 39,1 milioane lei a fost păstrată la rezerva legală pentru susținerea unui program de consolidare a acțiunilor prin majorarea de 50 de ori a valorii nominale, un tip de operațiune de piață “trântită” de reglementatorul ASF în 2016 pentru SIF Moldova (SIF2).

Fondul Proprietatea (FP) a lipsit din top 10 tranzacționare, iar indicele financiar BET-FI a fost singurul cu închidere “roșie”, -0,50%, până la nivelul de 41.556,84 puncte. Mesaroș de la Goldring atrage atenția, însă, că graficul acestor acțiuni arată bine. Într.adevăr, din punct de vedere tehnic, titlurile FP sunt pe un impuls ascendent, confortabil peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, dar și peste mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55). Indicatorul Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, evoluează în teritoriu pozitiv, fără a fi intrat în supracumpărare, ceea ce denotă soliditate pentru trend.

A venit primăvara pe bursă! Începutul sezonului dividendelor alimentează cumpărările, iar indicele principal urcă pe un nou maxim al acestui an

Ziua a fost slabă și pentru emitenții listați recent. Pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, au suferit un recul de 1,62%, până la nivelul de 30,40 lei/acțiune, unul cu 4,82% peste prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în luna noiembrie a anului trecut. Titlurile se află pe o tendință putermic descendentă de la anunțarea rezultatelor finanicare anuale preliminare potrivit cărora profitul net a scăzut cu 35,5%, la 31,43 milioane lei, de 48,73 milioane lei.

Prin contrast, deși astăzi s-au apreciat cu 1,75%, titlurile Digi Communications (DIGI) sunt la nivelul de 34,90 lei/acțiune, cu 12,75% sub prețul ofertei de listare de 40,00 lei/acțiune. Emitentul a anunțat astăzi la finalul sesiunii de tranzacționare că a ajuns la un acord cu creditorii, filiala londoneză a Citibank și ING Bank, pentru suplimentarea cu 16 milioane euro, la 179 milioane euro a facilității sindicalizate de credit care înlocuiește împrumutul de tip bridge contractat anul trecut pentru achiziția operatorului Invitel Tavkozlesi din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldova
dragos mesaros
goldring
romgaz
banca transilvania
brd
sif transilvania