Noile taxe anunțate de Trump au împins acțiunile europene la minimul ultimelor 6 luni. Președintele SUA: Războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat

Noile taxe anunțate de Trump au împins acțiunile europene la minimul ultimelor 6 luni. Președintele SUA: Războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 mar 2018

Acțiunile europene au încheiat ultima ședință din această săptămână, predominant roșie, la cel mai redus nivel din ultimele 6 luni, în urma unei scăderi zilnice de peste 2%. Declinul săptămânal s-a adâncit, astfel, la 3,7%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis ședința de vineri la 367,04 puncte, cel mai mic nivel atins în ultimele 6 luni și cea mai slabă închidere din ultimele 12 luni.

Un nou val de scăderi are loc pe burse după ce președintele american Donald Trump a anunțat că va impune noi taxe la importurile de oțel și aluminiu pentru a proteja producătorii americani. Măsurile ar putea provoca un adevărat război comercial, însă președintele SUA afirmă că nu vede această posibilitate ca un lucru negativ.

Profitul net al OTP Bank România a crescut cu peste 80% CITEȘTE ȘI Profitul net al OTP Bank România a crescut cu peste 80%

Principalii indici americani sunt, de asemenea, în coborâre, în contextul în care partenerii comerciali ai SUA s-ar putea "răzbuna" dacă Trump va pune în aplicare măsurile fiscale anunțate.  Indicele Dow Jones Industrial Average scade cu circa 0,9%, iar S&P 500, cu aproape 0,2%.

Trump a anunțat, joi, că va impune, de săptămâna viitoare, o nouă taxă de 25% la importurile de oțel și de 10% la importurile de aluminiu.

Deși măsurile au provocat un val uriaș de critici, vineri, președintele american a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că "războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat".

Uniunea Europeană a anunțat că va răspunde "adecvat" taxelor plănuite de SUA, Franța a numit taxele suplimentare "inacceptabile", iar China l-a îndemnat pe Trump să nu adopte astfel de măsuri. Canada, cel mai mare furnizor de oțel și aluminiu al Statelor Unite, a anunțat, de asemenea, că va lua contramăsuri dacă va fi lovită noi de taxe impuse de SUA.

"Când o țară (SUA) pierde miliarde de dolari în relația cu aproape orice țară parteneră din punct de vedere comercial, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat", a fost răspunsul lui Trump.

Pe bursele europene, cel mai amplu declin este cel al companiilor din domeniul auto, care se tem că taxele suplimentare ar putea crește costurile alocate pentru materiale de producție. Acțiunile Fiat Chrysler sunt printre cele mai "lovite", cu o scădere de circa 6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
taxe
aluminiu
otel
stoxx 600
burse
dow
importuri