Acțiunile Băncii Transilvania, oprite de la tranzacționare pentru 2 ore în urma unei comunicări eronate a băncii. „S-a trezit unul vorbind”, spune un broker

Acțiunile Băncii Transilvania, oprite de la tranzacționare pentru 2 ore în urma unei comunicări eronate a băncii. „S-a trezit unul vorbind”, spune un broker

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 feb 2018

O știre privind rata de distribuire a câștigului aferent anului anterior al Băncii Transilvania publicată după închiderea ședinței de tranzacționare de ieri a pus pe picior greșit piața, iar aceasta nu a putut fi clarificată imediat de bancă. Emitentul a oprit acțiunile în primele 2 ore tranzacționare, până la comunicarea oficială conform căreia o decizie nu s-a luat încă despre nivelul dividendului. Impactul a fost minor, deviația cotației fiind minimă față de referință la reluarea de tranzacționare, iar volumele nesemnificative. „Eu unul nu am crezut de la început”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O deficiență de comunicare din partea Băncii Transilvania (TLV) a ținut acțiunile instituției de credit departe de ringul de tranzacționare în primele 2 ore ale ședinței de astăzi de la Bursa de Valori București. O știre publicată după închiderea sesiunii de ieri în presa economică, între timp neconfirmată, menționa o rată de distribuire de 50% din profit sub formă de dividende.

Comunicarea a fost făcută la solicitare, de departamentul de relația cu investitorii al băncii, dar reacția în piață a fost inițial aceea că cineva ar putea fura startul. Conform postărilor utilizatorilor formului bursier agf.ro, mai mulți investitori de la BVB au scris băncii pentru a solicita lămuriri cu privire la respectiva informație care preceda un raport curent sau un convocator pentru Adunarea Generală a Acționarilor cu o propunere de dividend.

BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania vor să intermedieze pentru Primăria Capitalei o emisiune de obligațiuni de 550 milioane de lei CITEȘTE ȘI BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania vor să intermedieze pentru Primăria Capitalei o emisiune de obligațiuni de 550 milioane de lei

Acesta este contextul în care Banca Transilvania a solicitat operatorului de piață BVB suspendarea de la tranzacționare a titlurilor sale, până la furnizarea unei comunicări oficiale. „S-a trezit cineva că-l ia gura pe dinainte”, a declarat pentru Profit.ro, Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, adăugând că el de la început nu a crezut în veridicitatea știrii. Experiența sa pe bursă, unde este unul dintre cei mai vechi brokeri activi, îi spunea că o astfel de comunicare este prematură.

Într-adevăr, informarea ulterioară a băncii, venită cu puțin înainte de orele prânzului, menționa că decizia formală a Consiliului de Administrație privind procentul și valoarea dividendului urmează să fie materializată în convocatorul AGA și vor fi comunicate conform cerințelor pieței reglementate. De asemenea, instituția de credit spune că a luat act de dorințele investitorilor și că în calcul sunt luate mai multe variante

Purcari WINE pe bursă ca o companie de 85 de milioane de euro. Apar primii investitori - Franklin Templeton și fosta Charlemagne Capital, care a mai investit în Cathedral Plaza și MedLife CITEȘTE ȘI Purcari WINE pe bursă ca o companie de 85 de milioane de euro. Apar primii investitori - Franklin Templeton și fosta Charlemagne Capital, care a mai investit în Cathedral Plaza și MedLife

„Au lăsat-o în aer”, zice Mesaroș de la Goldring, dar completează că acesta este și adevărul. Că nu poate fi stabilită o rată de distribuție a dividendului la numai 5 zile de la publicarea rezultatelor financiare. Este nevoie de consultări cu acționarii și de discuții prealabile.

Reacțiile în piață au fost diferite, unii investitori afirmând că o rată de distribuire de 50% din profitul net de 1,24 miliarde lei ar fi dezamăgitoare având în vedere procentul de 83% propus de BRD Groupe Societe Generale (BRD), după cum alții consideră că ar fi un reper care să mențină repartizarea de câștig la un nivel atractiv. O confuzie a fost generată și de faptul că nu se știa care ar fi cuantumul de profit care să meargă către acționari sub forma acțiunilor gratuite.

Momentul de comunicare este nefericit pentru Banca Transilvania, unul dintre emitenții întotdeauna cu deschidere față de piață la BVB. „Cineva s-a trezit vorbind, fără să gândească. Se mai întâmplă", spune Mesaroș, amintind și de comunicările contradictorii care vin din rândul autorităților guvernamentale. „Suntem oameni. Mai facem erori. Ar trebui, totuși, să se greșească mai puțin, mai ales pe piața de capital.”

O suspendare de la tranzacționare care nu a vătămat pe nimeni

Impactul direct asupra pieței a fost minim, întrucât știrea neconfirmată a venit doar după închiderea sesiunii de tranzacționare de ieri, iar încă de dimineață titlurile au fost suspendate. La reluarea tranzacționării s-a văzut că este o furtună într-un pahar cu apă, reacția fiind minimă. Cotația a urcat cu numai 0,43% peste referință, la nivelul de 2,3550 lei/acțiune, iar volumele după prima oră de la reluarea la tranzacționare au fost numai în echivalent de aproximativ 480.000 de lei, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Mesaroș afirmă că decizia de a suspenda acțiunile nu are impact negativ, timpul fiind limitat, de numai 2 ore. „Mai bine să fie oprită. Dacă apare o știre care nu este adevărată, trebuie oprită acțiunea și lămurită informația”, a conchis brokerul de la Târgu Mureș.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
dividende
dragos mesaros
bvb
bursa
goldring
brd