Acțiunile europene au continuat să se deprecieze în prima parte a tranzacțiilor de luni și au coborât la minimul ultimelor peste 15 luni, pe fondul pesimismului în rândul investitorilor privind evoluția economiei globale. Principalele burse din Europa se află în cea de a șasea ședință de scăderi consecutive, cea mai lungă perioadă petrecută în teritoriu negativ începând cu luna iunie a anului trecut.
În jurul orei 12:45, indicele Stoxx Europe 600 se afla în coborâre cu 2,4%, după ce săptămâna trecută a scăzut cu 4,8%, potrivit MarketWatch și Bloomberg.
"Investitorii nu se pot hotărî în privința perspectivelor de creștere economică la nivel global, însă percepția este că riscurile referitoare la o nouă recesiune și la deflație continuă să crească. Sentimentul este negativ și, pentru moment, vizibilitatea este redusă", spune Francois Savary, șeful diviziei de investiții a companiei elvețiene Prime Partners.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Bursele globale au scăzut săptămâna trecută, pe fondul volatilității ridicate, alimentată de temerile investitorilor privind declinul accentuat al cotațiilor petrolului, precum și perspectivele de creștere economică în SUA și China. Datele referitoare la scăderea rezervelor valutare ale Chinei la cel mai redus nivel din ultimii peste trei ani, semn că ieșirile de capital din piața asiatică continuă să accelereze, contribuie la sentimentul negativ din piețe.
După un început de zi în teritoriu pozitiv, prețurile petrolului au revenit pe scădere luni, împingând acțiunile companiilor energetice pe minus cu până la 17%. Contractele futures pentru petrolul Brent, cu livrare în luna aprilie, se tranzacționau la 33,5 dolari/baril, în coborâre cu 1,6% comparativ cu închiderea de vineri. Petrolul WTI înregistra un declin de 1,5%, la 30,4 dolari/baril, după ce în prima parte a zilei a depășit 31 dolari/baril.
Acțiunile companiei italiene Saipem, furnizor de servicii în domeniul petrolier, au scăzut cu 16,7%, titlurile Seadrill (Norvegia) cu 10,9%, în timp ce acțiunile Tullow Oil (Marea Britanie) s-au depreciat cu 4,9%.
Pe de altă parte, cotația aurului a urcat cu 1,4%, la 1.173 dolari/uncie, în condițiile în care investitorii își îndreaptă atenția spre plasamente mai sigure.