Piețele regionale au susținut bursa de la București

Piețele regionale au susținut bursa de la București

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 feb 2016

Indicii principali de la BVB a avut evoluții neconcludente în jurul reperelor de tranzacționare ale ședinței precedente, într-o dinamică asemănătoare cu bursele de la Budapesta și Varșovia, fiind ferite de declinul mai accentuat al piețelor mature.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a încheiat o săptămână de tranzacționare favorabilă, cu o creștere de 1,78% a indicelui BET. Acesta a terminat ședința de astăzi în scădere cu 0,21%, la nivelul de 6.380,36 puncte, un declin similar avându-l și indicele compozit BET Plus.

A fost totuși o sesiune de vineri caracterizată de volume reduse de tranzacționare, de numai 16,22 milioane lei, dintre care mai mult jumătate l-au reprezentat schimburile de 8,79 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au depreciat cu 0,26%, în ton cu media pieței, până la prețul de 0,763 lei/acțiune.

"Astăzi la BVB am putea spune că avem o zi bună prin comparație cu piețele europene și cea americană prin faptul că scăderile au fost mai mici, în condițiile în care dincolo roșul a fost mult mai intens", a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani al piețelor financiare. El spune că piața noastră a fost susținută mai degrabă de traiectoria moderată a burselor regionale, cu închideri pozitive, de +0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.

Pe de altă parte, în ziua cu evenimentul macroeconomic cel mai important pentru piețele de capital, rulajul cu puțin peste 3,6 milioane euro arată un dezinteres din partea investitorilor. "Ne ajung degetele de la o mână să numărăm acele zile din acest an cu volume acceptabile", spune Moldovan, care timp de peste 10 ani a tranzacționat la BVB și în piețele internaționale din partea unei case de brokeraj.

BNR: Creșterile salariale și relaxarea conduitei politicii fiscale vor readuce inflația în intervalul țintit la începutul lui 2017 CITEȘTE ȘI BNR: Creșterile salariale și relaxarea conduitei politicii fiscale vor readuce inflația în intervalul țintit la începutul lui 2017

A fost o închidere mai degrabă favorabilă pe piața valutară, unde leul s-a întărit după decizia de politică monetară a Băncii Naționale a României a menținut nivelul dobânzii la 1,75% pentru moneda națională și a lăsat nechimbat regimul rezervelor minime obligatorii. "A fost o lumânare lungă roșie după ședința BNR și leul s-a întărit la 4,4950 lei pentru un euro, de la 4,5050 lei pentru un euro. Leul a performat bine, bursa nu", spune Moldovan, precizând că se referă la rulaje atunci când vorbește de BVB.

De altfel, în afară de Fondul Proprietatea, numai alți doi emitenți de la cota Bursei de Valori București au mai depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei. Între acestea, titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,86%, până la prețul de 2,30 lei/acțiune, pe transferuri de 1,72 milioane lei. Tot pe acest emitent s-a efectuat și singura tranzacție specială de pe segmentul deal, în valoare de 1,1 milioane lei.

Acțiunile SIF au avut o zi pozitivă, trăgând peste linia de plutire (+0,03%) indicele financiar BET-FI pentru o închidere la nivelul de 28.329.51 puncte, o ședință "verde" fiind și pentru indicele benchmark al industriei fondurilor de investiții BET-BK.

Salariile din SUA au crescut în ianuarie, iar rata șomajului a coborât la minimul ultimilor 8 ani CITEȘTE ȘI Salariile din SUA au crescut în ianuarie, iar rata șomajului a coborât la minimul ultimilor 8 ani

Chiar și această rezistență pare bună, dacă ne gândim cotațiile sufereau scăderi medii de un procent la Londra și Frankfurt către finalul sesiunii, iar indicele S&P500 al Bursei de la New York a alunecat cu 1% sub referință încă din prima oră de tranzacționare. Este o interpretare dată știrilor din piața muncii americane, unde au fost create în ianuarie 151.000 de locuri de muncă, sub așteptările analiștilor de 190.000 de joburi.

Este un rezultat departe de nivelul de 250.000 de locuri de muncă nete raportat în unele luni ale anilor trecuți, spune Moldovan, însă trebuie și amintit contextul că în 2010-2011 o astfel de știre că s-au creat 150.000 de slujbe ar fi fost o veste extraordinară. Rata șomajului este, de asemenea, în continuă scădere, acum de 4,9%, față de 5,0% în decembrie.

Scăderile bursiere de la New York survin în contextul unei răciri a economiei americane, dar mai degrabă sub influența climatului turbulent internațional, în special din China. Acesta este contextul în care, totuși, Rezerva Federală Americană a confirmat că îți menține obiectivul de a opera 4 majorări de dobândă în acest an. Ar putea fi - ca și ridicarea de dobândă din decembrie - o mișcare pripită, spune Moldovan. El explică faptul că piețele de acțiuni tind să scadă când se depreciază yuanul, iar dobânzile în creștere pe dolar încă potențează și mai mult această tendință a întăririi monedei SUA în raport cu cea a Chinei.

Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America? CITEȘTE ȘI Și, totuși, cât de mult petrol băltește în America?

Petrolul a avut, la rândul lui, o zi roșie, însă Moldovan, realizator timp de 5 ani de emisiuni televizate pe teme economice și bursiere, remarcă faptul că acum este vorba de un declin ceva mai atenuat. Corelarea dolar-petrol-acțiuni se păstrează, dar acum țițeiul nu mai este "pedepsit" la fel de mult ca la începutul anului. În piețe se întrevede în continuare o volatilitate ridicată, însă prețul petrolului ar urma să fluctueze mult nu atât în urma datelor fundamentale (stocuri, producție, opriri de sonde), cât fluxului false de știri indus de Rusia pentru impulsuri în sens pozitiv ale cotației.

Astăzi la BVB indicele energetic BET-NG a pierdut 0,15%, cel mai tranzacționat emitent din componența sa fiind acțiunea Romgaz Mediaș (SNG) care a staționat pe nivelul de preț de 24,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,32 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
liviu moldovan
fondul proprietatea
banca transilvania
romgaz