Acțiunile europene, cea mai slabă performanță anuală din 2018

Acțiunile europene, cea mai slabă performanță anuală din 2018
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 30 dec 2022
Acțiunile europene sunt pe cale să înregistreze cea mai slabă performanță anuală din 2018, declanșată de încetinirea economiei din cauza războiului din Ucraina și a înăspririi agresive a politicilor monetare.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Stoxx 600 scade cu 0,4% în ultima zi de tranzacționare din 2022, ceea ce duce pierderile anuale la 12%. Volumele au fost mai reduse decât media în această săptămână, pe fondul sărbătorilor, o parte din bursele majore urmând să închidă astăzi mai devreme ca de obicei.
 
Meta și Alphabet nu mai domină piața publicității digitale, pentru prima dată din 2014 CITEȘTE ȘI Meta și Alphabet nu mai domină piața publicității digitale, pentru prima dată din 2014

În 2022, investitorii în acțiuni europene s-a confruntat cu impactul creșterii prețurilor, cu politica monetară dură, cu consecințele invaziei Rusiei în Ucraina și cu o criză energetică. Cu toate acestea, acțiunile europene au avut performanțe mai bune decât cele americane în acest an, ajutate de o revenire în trimestrul al patrulea, pe fondul speranțelor că încetinirea inflației va influența băncile centrale.

Acțiunile din sectorul materiilor prime au înregistrat performanțe superioare în 2022, iar sectorul energetic a obținut cele mai bune randamente, pe fondul prețurilor ridicate la petrol și gaze și al profiturilor record din prima parte a anului. Băncile au depășit, de asemenea, indicele de referință pe măsură ce ratele dobânzilor au urcat.

Analiștii se așteaptă la o ușoară revenire a acțiunilor europene anul viitor. Stoxx 600 ar urma să urce la 449 de puncte până la sfârșitul anului 2023, potrivit unui sondaj Bloomberg publicat la începutul acestei luni, ceea ce implică o creștere de aproximativ 4,7%.

Un alt sondaj informal realizat de Bloomberg News în rândul a 134 de administratori de fonduri a arătat că unii dintre cei mai mari investitori din lume prevăd că acțiunile vor înregistra anul viitor câștiguri de circa 10%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
burse
bursa
actiuni europene
burse europene 2022
actiuni 2023