Acțiunile românești își reiau declinul, în acord cu sesiunea negativă a burselor lumii. Tranzacții de tip deal cu 2% din acțiunile MedLife

Acțiunile românești își reiau declinul, în acord cu sesiunea negativă a burselor lumii. Tranzacții de tip deal cu 2% din acțiunile MedLife

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

scris 6 mar 2020

Bursa a încheiat o săptămână de tranzacționare agitată, cu o sesiune de deprecieri. Activitatea de tranzacționare se menține ridicată, iar 3 acțiuni au depășit reperul unor schimburi de 15 milioane lei, inclusiv cea a furnizorului de servicii medicale MedLife.

Bursa este într-un veritabil roller-coaster. 7 ședințe însumând o corecție de 10% față de maximul post-criză atins la începutul anului, 3 zile de revenire furibundă, urmate de alte 2 sesiuni cu deprecieri robuste. Ultima dintre acestea s-a consumat astăzi și a adus un recul de 1,59% al indicelui compozit BET Plus, precum și o coborâre de 1,55% a indicelui BET, care a închis la nivelul de 9.445,03 de puncte.

Este rezultatul și al unei presiuni la vânzare consistente, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 85,13 milioane lei (17,69 milioane euro). Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni s-a stabilizat între mediile mobile de viteză și momentum în proporții Fibonacci și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile românești își reiau declinul, în acord cu sesiunea negativă a burselor lumii. Tranzacții de tip deal cu 2% din acțiunile MedLife

Bursa românească s-a mișcat în acord cu tendința de aversiune la risc a investitorilor la nivel mondial, în care notele de Trezorerie ale SUA cu scadența la 10 ani au rămas în zona unui randament de 0,75%, cele mai joase dobânzi din istoria pieței americane, iar pusee de întărire au existat atât pe yenul japonez, cât și pe francul elvețian, considerate tradițional monede de refugiu, ultimul atingând cel mai tare nivel în raport cu dolarul din ultimii 2 ani.

În Europa, tabloul a fost în nuanțe de roșu aprins: -3,91% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,62% pentru indicele FTSE de la Londra, -4,14% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,37% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -3,18% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -3,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,80% pentru indicele PX de la Praga.

Conducerea SIF Transilvania obține o hârtie din justiție și nu dă curs solicitării pentru o AGA de ridicare a pragului CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Transilvania obține o hârtie din justiție și nu dă curs solicitării pentru o AGA de ridicare a pragului

La BVB, cele mai tranzacționate titluri din piața reglementată au fost cele pe care au expunere investitorii instituționali nerezidenți. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 1,3400 lei/acțiune, pe transferuri de 16,55 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 2,61%, până la prețul de 2,4250 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 15,72 milioane lei.

A fost un emitent care a capacitat sume încă și mai mari. În piața deal au fost realizate tranzacții speciale cu 450.000 de acțiuni MedLife (M), reprezentând 2,03% din titlurile furnizorului de servicii medicale. Au fost schimbate 2 pachete de câte 225.000 de titluri, la prețul de 37,00 lei/acțiune, cu 3,06% peste referință. Pe segmentul regular, titlurile MedLife au crescut, de asemenea, cu 3,62%, până la prețul de 37,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,12 milioane lei, sfidând tendința generală a pieței.

Compania Vrancart, în acționariatul căreia au intrat fondatorii Dedeman, și-a majorat semnificativ profitabilitatea în 2019 CITEȘTE ȘI Compania Vrancart, în acționariatul căreia au intrat fondatorii Dedeman, și-a majorat semnificativ profitabilitatea în 2019

Sectorul energetic de la bursă a suferit un declin mediu de 1,96%, așa cum acesta este măsurat pe indicele BE-NG. Cel mai important emitent din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP) a pierdut 1,56% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3790 lei/acțiune, într-o zi în care cotația internațională a țițeiului de tip Brent a atins un minim al ultimilor aproape 3 ani, coborând chiar și sub reperul de 46,00 dolari/baril.

La același capitol, pe al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 8,02 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 2,47%, până la prețul de 33,65 lei/acțiune, iar titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 3,10%, până la prețul de 281,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,89 milioane lei. De asemenea, pe fondul unor schimburi de câte aproximativ 1,56 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 3,04%, până la prețul de 14,68 lei/acțiune și titlurile Transelectrica (TEL) au alunecat cu 0,52% sub referință, până la prețul de 19,20 lei/acțiune.

Horia Gustă de la fondurile Certinvest va fi noul șef al Asociației Administratorilor de Fonduri. Preia poziția de la Radu Hanga, ales în toamnă președinte al Bursei CITEȘTE ȘI Horia Gustă de la fondurile Certinvest va fi noul șef al Asociației Administratorilor de Fonduri. Preia poziția de la Radu Hanga, ales în toamnă președinte al Bursei

Titlurile SIF au subperformat pieței, indicele care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții listate la BVB, BET-FI având o scădere de 2,47%, până la nivelul de 46.955,19 puncte. Tot pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au retras cu 0,40%, până la prețul de 14,88 lei/acțiune, pe transferuri de 2,52 milioane lei.

Interes a existat și pentru unele din ultimele acțiuni listate. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au avansat cu 0,54%, până la prețul de 18,55 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,86 milioane lei, iar titlurile Digi Communications (DIGI) au suferit o corecție de 0,62%, până la prețul de 32,10 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,84 milioane lei.

În oglindă cu evoluția de pe piața principală din Viena, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au scăzut cu 3,63%, pe transferuri de 1,79 milioane lei. O activitate echivalentă cu 1,35 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am înregistrat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care s-au depreciat cu 1,84% și au închis la prețul 0,3200 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife
digi