AGA de la Rompetrol Well Services aprobă dividendele care au adus o creștere de peste 80% a acțiunilor companiei

AGA de la Rompetrol Well Services aprobă dividendele care au adus o creștere de peste 80% a acțiunilor companiei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2022

Acționarii Rompetrol Well Services votează favorabil pentru o distribuție excepțională de cash anticipată de Profit.ro la începutul lunii martie. De la minimele aduse de vânzările pe panica antrenată de conflictul din Ucraina, titlurile au avut un rally cu randament anualizat de aproximativ 800%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Adunarea Generală Anuală a Acționarilor a companiei Rompetrol Well Services (PTR) a aprobat propunerile de dividende din partea Consiliului de Administrație și a acționarului majoritar KMG International din Kazahstan, aceste aducând randament de peste 25% investitorilor.

Astfel, a fost exprimat un vot favorabil pentru solicitarea ce vizează distribuirea sumei de 15,98 milioane lei din profitul net nerepartizat din aii anteriori, respectiv un dividend brut de 0,057435153 lei/acțiune, dar și schimbarea destinației sumei de 29,93 milioane lei de la capitolul "alte rezerve" și distribuirea unor dividende cu valoare de 0,107606877 lei/acțiune.

Mesaj de la șeful celui mai mare fond de investiții din lume către „tinerii frumoși și liberi”: A sosit vremea să aflați ce este penuria CITEȘTE ȘI Mesaj de la șeful celui mai mare fond de investiții din lume către „tinerii frumoși și liberi”: A sosit vremea să aflați ce este penuria

Acestea se adaugă dividendului brut propus în convocatorul inițial de 0,005857970 lei/acțiune, cu dată a plății 25 octombrie, echivalent pentru repartizarea sumei de 1,63 milioane lei în contul profitului net obținut în 2021. Valoarea agregată a acestor alocări de cash se ridică la 47,54 milioane lei și dividendul brut agregat este de 0,1709 lei/acțiune,  care la prețul de pe bursă de 0,6080 lei/acțiune din ziua anterioară ar oferi un randament net de 26,70%.

Este o raportare care vine după o creștere explozivă de preț într-un raliu furibund, anticipat de Profit.ro și care a dus cotația de la unui minim local de 0,3260 lei/acțiune, aceasta reprezentând un raliu de 86,50% și cu un randament anualizat de aproximativ 800%.

Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie CITEȘTE ȘI Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie

Este o oportunitate de câștiguri bursiere care a început cu o poveste de Crăciun, când un cadou a venit din Kazahstan, respectiv semnarea pe data de 24 decembrie 2021 de către KMG International NV a unei convenții de cesiune de creanță în raport cu o sumă datorată de compania Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), banii de la acționarul majoritar urmând să vină la compania listată la Bursa de Valori București.

Profit.ro semnalase că această mutare stă la baza profitului net de 32,98 milioane lei avansat de emitent în raportarea anuală preliminară și că aceasta aduce pe bilanț cash care poate sta la baza acordării unor dividende cu randament de 2 cifre.

Romgaz a împrumutat 325 milioane euro de la Raiffeisen pentru preluarea subsidiarei ExxonMobil ce deține 50% din Neptun Deep CITEȘTE ȘI Romgaz a împrumutat 325 milioane euro de la Raiffeisen pentru preluarea subsidiarei ExxonMobil ce deține 50% din Neptun Deep

Creanța comercială de la KMG International se ridică la 34,70 milioane lei și va fi plătită în tranșe egale, în iunie și în decembrie. Banii kazahilor reprezintă o recuperare din nimic, pentru că anterior creanța către Oilfield Exploration era prinsă în bilanț la valoarea de 4,77 milioane lei, de ca și când Rompetrol Well Services și-ar fi luat gândul că va recupera banii datorați în contul unor lucrări de servicii petroliere de acum 7 ani.

Suma depășește și o scrisoare de confort de 9 milioane lei pe care KMG International o semnase în favoarea Rompetrol Well Services în contul respectivei creanțe. Mutarea majoritarilor kazahi a venit cel mai probabil în întâmpinarea unor cereri formulate în AGA de finlandezii de la KJK Balkan Holding, acționari majoritari cu o participație semnificativă, de 16,31% din totalul titlurilor.

Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei CITEȘTE ȘI Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei

Deși este înregistrată în bilanț ca o creanță comercială, angajamentul de la KMG International este, de fapt, echivalentul unui cash, arăta Profit.ro. La acesta se adaugă cel prins în sistemul cash pooling, de 55,02 milioane lei, care este în declin cu 33,24% față de suma de 82,42 milioane lei de la sfârșitul anului 2020, reflectare a ieșirii în intervalului menționat a banilor aferenți dividendului special acordat, de asemenea, în urma demersurilor investitorilor activiști de la KJK.

Practic, adunând banii din cash poling cu creanța comunicată în decembrie și cu disponibilități de numerar de aproximativ 227.000 de lei, reiese că Rompetrol Well Services are disponibil cash în echivalent 89,95 milioane lei. Cash-ul disponibil este în echivalent 0,3230 lei/acțiune, indicau calculele Profit.ro, când titlurile societății se tranzacționau în zone de cotare apropiate de respectiva valoare.

Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021 CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021

Compania este în măsură să acorde un dividend consistent, mult peste propunerea Consiliului de Administrație, capitalurile distribuibile fiind de 83,55 milioane lei dacă adunăm din bilanț rezultatul reportat de 28,83 milioane lei și cei 54,72 milioane lei prins la capitolul „alte rezerve”, spuneau calculele noastre inițiale.

Dacă avem în vedere suma de 55,02 milioane lei din cash pooling ce este accesibilă oricând pentru Rompetrol Well Services și suma de 17,35 milioane lei de la KMG International programată a fi acordată în iunie, conform notificării de la finalul anului trecut, reiese că, pentru iulie, compania va avea disponibilă suma de 72,37 milioane lei pentru acordarea de dividende. Conform strategiei de dividend publicate acum 2 ani de companie, distribuția urma să fie etapizată și votul pentru repartizarea de 47,54 milioane lei vine în aceste așteptări.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
kmg international
kazahstan
petrol
kjk