Rompetrol Well Services propune distribuirea unui dividend cu randament net de 1%. Compania are pe bilanț 90 milioane lei în echivalent cash

Rompetrol Well Services propune distribuirea unui dividend cu randament net de 1%. Compania are pe bilanț 90 milioane lei în echivalent cash
scris 23 mar 2022

Firma de servicii petroliere Rompetrol Well Services propune pentru AGA distribuirea de dividende în valoare de 20 de ori mai mică decât rezultatul net excețional de anul trecut și de 45 de ori sub cash-ul care ar urma să fie disponibil pe bilanțuri la jumătatea anului. Este de așteptat ca investitorii activiști din Finlanda de la KJK să ceară, ca acționari minoritari, o repartizare de cash semnificativă.

Consiliul de Administrație al companiei Rompetrol Well Services (PTR) a convocat pentru data de 27-28 aprilie Adunarea Generală Anuală a Acționarilor, pe ordinea zi figurând și o propunere pentru distribuirea unor dividende în sumă de 1,63 milioane lei. Valoarea dividendului brut, cu dată a plății 25 octombrie, ar urma să fie de 0,005857970 lei/acțiune, care, raportată la ultimul preț de pe bursă, de 0,4320 lei/acțiune, ar urma să confere acționarilor un randament net de 1,30%.

Propunerea avansată ignoră existența unui cadou de Crăciun din Kazahstan, care ar fi în măsură să aducă pentru investitorii de portofoliu cu dețineri la Rompetrol Well Services randamente cu 2 cifre. Având de încasat pentru anul în curs o creanță în contul unor lucrări executate acum 7 ani pentru o firmă din grup, societatea de servicii petroliere va atinge disponibilități de cash care sunt apropiate de capitalizarea de piață atinsă pe puseul de vânzări nediscriminate de la începutul acestei luni, pe fondul crizei din Ucraina.

OMV, acționarul principal al Petrom, s-ar putea retrage definitiv din Rusia. Impact asupra rezultatelor financiare CITEȘTE ȘI OMV, acționarul principal al Petrom, s-ar putea retrage definitiv din Rusia. Impact asupra rezultatelor financiare

Compania a raportat o creștere de 23,5 ori a rezultatului net global din 2021, la 32,98 milioane lei, de la 1,40 milioane lei în exercițiul financiar precedent.

Câștigul excepțional, chiar dacă nu rezultă din afacerile de anul trecut, este cât se poate de real și se traduce în cash. Rompetrol Well Services notificase piața pe data de 24 decembrie 2021 că societatea-mamă din Kazahstan, KMG International NV, a semnat o convenție de cesiune de creanță în raport cu o sumă datorată de compania Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), banii de la acționarul majoritar urmând să vină la compania listată la Bursa de Valori București.

Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS

Creanța comercială de la KMG International se ridică la 34,70 milioane lei și va fi plătită în tranșe egale, în iunie și în decembrie. Banii kazahilor reprezintă o recuperare din nimic, pentru că anterior creanța către Oilfield Exploration era prinsă în bilanț la valoarea de 4,77 milioane lei, de ca și când Rompetrol Well Services și-ar fi luat gândul că va recupera banii datorați în contul unor lucrări de servicii petroliere de acum 7 ani.

Suma depășește și o scrisoare de confort de 9 milioane lei pe care KMG International o semnase în favoarea Rompetrol Well Services în contul respectivei creanțe. Mutarea majoritarilor kazahi vine cel mai probabil în întâmpinarea unor cereri formulate în AGA de finlandezii de la KJK Balkan Holding, acționari majoritari cu o participație semnificativă, de 16,31% din totalul titlurilor.

Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei CITEȘTE ȘI Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei

Deși este înregistrată în bilanț ca o creanță comercială, angajamentul de la KMG International este, de fapt, echivalentul unui cash. La acesta se adaugă cel prins în sistemul cash pooling, de 55,02 milioane lei, care este în declin cu 33,24% față de suma de 82,42 milioane lei de la sfârșitul anului 2020, reflectare a ieșirii în intervalului menționat a banilor aferenți dividendului special acordat, de asemenea, în urma demersurilor investitorilor activiști de la KJK.

Practic, adunând banii din cash poling cu creanța comunicată în decembrie și cu disponibilități de numerar de aproximativ 227.000 de lei, reiese că Rompetrol Well Services are disponibil cash în echivalent 89,95 milioane lei. Cash-ul disponibil este în echivalent 0,3230 lei/acțiune.

Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021 CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021

Asimetria din piață este de excepție și iese cu atât mai mult în evidență cu cât luni, către orele prânzului, titlurile cu simbolul PTR rămăseseră fără cerere. Compania este în măsură să acorde un dividend consistent, mult peste propunerea Consiliului de Administrație, capitalurile distribuibile fiind de 83,55 milioane lei dacă adunăm din bilanț rezultatul reportat de 28,83 milioane lei și cei 54,72 milioane lei prins la capitolul „alte rezerve”.

Dacă avem în vedere suma de 55,02 milioane lei din cash pooling ce este accesibilă oricând pentru Rompetrol Well Services și suma de 17,35 milioane lei de la KMG International programată a fi acordată în iunie, conform notificării de la finalul anului trecut, reiese că, pentru iulie, compania va avea disponibilă suma de 72,37 milioane lei pentru acordarea de dividende. Este de așteptat ca finlandezii de la KJK să solicite o distribuire în limita plafonului maxim având în vedere istoricul fondului de investiții, dincolo de propunerea inițială a board-ului, care în plus avansează și o dată a plății împinsă către toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
kmg international
kazahstan
petrol
kjk