Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB

Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB

Sursa foto: maib

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iun 2024

Banca maib, cea mai importantă instituție de credit din Basarabia, ajunge la distribuții de cash pentru ultimii 3 ani de aproape 50 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Adunarea Generală a Acționarilor băncii maib, de la Chișinău, a votat componența Consiliul instituției de credit. Un număr de 5 locuri din board au rămas unor membri anteriori care doar și-au prelungit mandatele. Este vorba despre Vytautas Plunksnis, președintele în exercițiu, vicepreședintele Victor Miculeț, Natalia Vrabie, Konrad Kozik și Vasile Tofan.

Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii și care anterior a deținut funcții executive la Citibank, Erste, RBS și ABN Amro în România, pe lângă o serie de poziții de consultanță, este cea care România și obține un vot favorabil în AGA de la Chișinău. Alături de aceasta, a mai intrat în board Madeline Alexander, cu o carieră în consultanță și în audit, lucrând pentru KPMG și Deloitte.

Digi Communications se împrumută de la ING Bank pentru refinanțarea obligațiunilor scadente în anul viitor CITEȘTE ȘI Digi Communications se împrumută de la ING Bank pentru refinanțarea obligațiunilor scadente în anul viitor

Tot în AGA, acționarii maib au aprobat distribuția de dividende în valoare de 757 milioane lei moldovenești (39 milioane euro), pentru perioada 2021-2023, echivalent cu 7,30 lei moldovenești/acțiune, distribuție ce are aprobarea preliminară a Băncii Naționale a Moldovei.

Acestea se adaugă dividendelor în sumă de 198 milioane lei moldovenești (10 milioane euro) plătite în 2023 și care ridică rata de distribuție pentru ultimii 3 ani la 38% din profitul net, ceea ce este în acord cu politica băncii de a returna acționarilor sub formă de cash între 30% și 50% din câștigul net.

Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București CITEȘTE ȘI Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București

AGA de la maib a mai aprobat răscumpărări pentru 5,19 milioane acțiunili proprii, reprezentând 5% din totalul titlurilor. în convocator se menționa valoarea acestui program de buy-back la 231 de milioane lei moldovenești (12 milioane euro) și că acesta va acoperi planul de stimulente pe termen lung. Suma care urmează să fie pusă la dispoziție pentru răscumpărare a fost aprobată în prealabil de banca centrală de la Chișinău.

Planuri pentru listarea la BVB

O AGA din anul 2022 a maib a votat de principiu listarea acțiunilor instituției de credit la Bursa de Valori București, însă aceste demersuri depind de schimbări în legislația de la Chișinău care încă nu s-au realizat.

FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum CITEȘTE ȘI FOTO Glissando Garden Center ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 22 milioane lei. Noi anunțuri, la Profit Piața de Capital.forum

Oricum, planurile sunt menținute. "Intenția maib de a se lista la Bursa de Valori București rămâne neschimbată", a fost mesajul transmis în luna februarie a acestui an către piață, prin intermediul Profit.ro, de Giorgi Shagidze, Președintele maib.

În prezent, pragul de 1% de aprobare de la banca centrală este prea restrictiv pentru a permite o listare fezabilă. "Suntem siguri că acest lucru se va schimba, deoarece legislația moldovenească va fi armonizată cu cea a UE, însă nu suntem siguri când acest lucru se va întâmpla”, mai spunea Shagidze.

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
chisinau
banca
andreea pipernea