Cea mai mare bancă comercială din Moldova se va lista la Bursa de Valori București

Cea mai mare bancă comercială din Moldova se va lista la Bursa de Valori București
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2022

Cea mai mare instituție financiară din Moldova, maib, a decis cu privire la o plasare de acțiuni (IPO) la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Echipa maib a luat inițial în considerare mai multe piețe unde ar putea plasa actele băncii, dar decizia a fost luată în favoarea Bucureștiului, a anunțat, într-o conferință de presă la Chișinău, președintele băncii, Giorgi Shagidze, citat de publicația locală infotag.

EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

Variantele indicate anterior pentru listare erau Londra, Amsterdam, Varșovia și București.

Banca are 58 de sucursale, 62 de agenții, peste 2.200 de angajați și circa 900.000 clienți activi, dintre care 443 clienți corpotativi, având un portofoliu de credite de peste 19 miliarde lei moldovenești (981 milioane euro) și depozite de peste 26 miliarde lei moldovenești.

El a precizat că IPO-ul va juca rolul unui flagship pentru integrarea afacerilor moldovenești pe piața financiară internațională.

EXCLUSIV Vicepreședintele senior Franklin Templeton București: Portul Constanța - candidat serios pentru listare la bursă. Fondul Proprietatea este dispus să-și vândă deținerea, în actualul context geopolitic-economic poate fi o poveste de IPO extraordina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședintele senior Franklin Templeton București: Portul Constanța - candidat serios pentru listare la bursă. Fondul Proprietatea este dispus să-și vândă deținerea, în actualul context geopolitic-economic poate fi o poveste de IPO extraordina

„Când cea mai mare bancă emite un IPO, aceasta acționează ca o poartă deschisă pentru a atrage noi investitori în țară. Se uită la țară, în general, și apoi își asumă riscurile investiției. Prima lor decizie va fi să investească în maib, iar apoi în alte active din Moldova”, a spus bancherul.

Banca se pregătește să plaseze titluri de valoare în prima jumătate a anului 2023, dar nu exclude posibilitatea ca acest lucru să se întâmple mai devreme. 

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Apare o nouă franciză în România. Vrea să ajungă la o rețea de 200 de magazine în următorii 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Apare o nouă franciză în România. Vrea să ajungă la o rețea de 200 de magazine în următorii 5 ani

În 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de două fonduri de private equity, a cumpărat un pachet de peste 41% din acțiunile Moldova Agroindbank, cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova. Prețul tranzacției se ridică la circa 23 de milioane de euro.

BERD a cumpărat participația la B.C. Moldova Agroindbank S.A (maib), alături de fondurile Invalda și Horizon Capital, de la Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, achiziția fiind făcută prin intermediul companiei HEIM Partners, deținută de cele trei cumpărători.

SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială” CITEȘTE ȘI SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială”

BERD este un investitor important în sectorul bancar din Republica Moldova și cel mai mare investitor instituțional în economia moldovenească. Totodată, BERD, care este și acționar minoritar la Banca Transilvania, a sprijinit intrarea băncii românești în acționariatul Victoriabank, a treia instituție de credit de peste Prut. Banca Transilvania a cumpărat 44,6% din acțiunile Victoriabank. Cumulat, BERD și Banca Transilvania dețin împreună 72,2% din Victoriabank.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
banca
agroindbank
republica moldova