Banca Transilvania oferă un câștig de 6% investitorilor care au ales să rămână pe această acțiune și ex-dividend. Acțiunile Transgaz urcă în ziua în care și-a asumat aspirații regionale

Banca Transilvania oferă un câștig de 6% investitorilor care au ales să rămână pe această acțiune și ex-dividend. Acțiunile Transgaz urcă în ziua în care și-a asumat aspirații regionale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 aug 2017

Pe cel mai mare rulaj al zilei, de 7,9 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 2,62%, până la prețul de 2,55 lei/acțiune, ce oferă investitorilor care au stat și după data de înregistrare un randament real de 6,25%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile unui avans furibund al pieței americane, cu o atingere pentru a 10-a sesiune consecutivă a unui maxim peste 22.000 de puncte pentrui indicele Dow Jones Average Industrial, și bursa românească are suflu pentru un nou impuls de creșteri. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,97%, până la nivelul de 8.454,63 puncte și indicele compozit BET Plus a avut o dinamică similară.

Sub acest aspect, Bursa de Valori București pare mai conectată cu piața de acțiuni de la New York decât cu cea europeană, caracterizată de o evoluție ceva mai atenuată: +0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,28% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, închiderile au fost divergente: +1,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,46,% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,01% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski - mari șanse la un nou mandat de director general al Bursei. Schimbări la pachetul salarial CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski - mari șanse la un nou mandat de director general al Bursei. Schimbări la pachetul salarial

Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 35,33 milioane lei (7,74 milioane euro). Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,91 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 2,62%, până la prețul de 2,55 lei/acțiune. Este un randament de 6,25% al investitorilor care au ales să rămână pe această acțiune și ex-dividend, în condițiile în care ajustarea integrală cu acțiunile gratuite acordate în majorarea de capital și distribuirea de dividende ar fi trebuii să indice prețul de 2,40 lei/acțiune, după data de înregistrare din 2 august. Randamentul anualizat este de aproximativ 385%.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe (BRD), a urcat cu 0,28%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,99 milioane lei. Interesul investitorilor pentru acțiunile bancare a sporit după ce la sfârșitul lunii trecute OTP Bank a anunțat achiziția Băncii Românești și parametrii generali ai tranzacției.

Acțiunile Transgaz au crescut cu 1,55% în ziua în care și-a asumat aspirații regionale

Al doilea rulaj al zilei, de 4,45 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-a apreciat cu 2,46%, până la prețul de 29,20 lei/acțiune, un nou maxim ex-dividend. Este o performanță mai bună decât media sectorului, al cărui indice BET-NG a avansat cu 0,89%.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Trangaz (TGN) au urcat cu 1,55%, până la prețul de 392,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,22 milioane lei, în ziua în care compania a anunțat că a depus, în consorțiu, cu firma franceză GRTgaz și a depus în comun o scrisoare de intenție pentru cumpărarea unui pachet de 66% din acțiunile operatorului rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA.

MedLife continuă achizițiile

O altă știre a venit din domeniul medical, unde compania MedLife (M) a preluat 55% din compania Valdi Medica SRL care deține Spitalul Humanitas din Cluj-Napoca. Prețul acțiunilor furnizorului de servicii medicale a urcat cu 1,07%, până la prețul de 37,70 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,42 milioane lei, peste media obișnuită a rulajului pe acest emitent de la listarea sa în luna decembrie a anului trecut.

Creșteri de 4% pe acțiunile SIF

Cea mai bună dinamică a existat pe segmentul financiar, al cărui indice BET-FI a crescut cu 2,84%, până la nivelul de 34.812,52 puncte. Este un avans care cade în sarcina societăților de investiții financiare, pentru că titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,11%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,76 milioane lei. Acest emitent continuă să aibă ca mare vânzător compania Manchester Securities, vehiculul financiar prin care fondurile Elliott Management ale magnatului Paul Singer investește în România. Vânzările se ridică numai în această vară la aproximativ 135 milioane lei (29,58 milioane euro).

Cele mai lichide dintre titlurile SIF au fost SIF Oltenia (SIF5) și SIF Moldova (SIF2), cu schimburi însumând 2,29 milioane lei și, respectiv 1,22 milioane lei. Tranzacții cu puțin sub 1 milion de lei s-au mai realizat și pe titlurile SIF Muntenia (SIF4). Toate cele 3 acțiuni au înregistrat închideri cu aproximativ 4% peste referință.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
romgaz
transgaz
medlife
fondul proprietatea
sif oltenia
bvb