Banca Transilvania se corectează pe volume și trage în jos bursa

Banca Transilvania se corectează pe volume și trage în jos bursa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 dec 2016

Peste jumătate din rulajul de azi de la BVB a fost asigurat de transferurile pe titlurile Băncii Transilvania care au suferit un recul de 1,47%. Principalii indici s-au depreciat cu jumătate de procent, în oglindă cu sesiunea „verde” pe piețele europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Europa a avut astăzi o ședință de tranzacționare de ușurare, după seara neagră de ieri cu prezumtive atacuri teroriste la Berlin și Zurich și asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara. Cea mai bună ilustrare o aduce bursa de la Istanbul al cărei principal indice s-a apreciat cu 0,84%, în timp ce lira turcească a oscilat neconcludent în coridorul de variație între 3,5050 lire pentru un dolar și 3,5300 lire pentru un dolar, definit intraday ieri seara pe știrea despre care se credea că ar putea avea implicații geostrategice.

Deschiderea de azi a fost timidă, însă pe parcursul orarului de tranzacționare investitorii au prins curaj, iar cotațiile au avut o traiectorie pozitivă, în continuarea rally-ului care a adus aproximativ 8% pentru principalii indici europeni de la începutul acestei luni. Indicele Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,66%, amplitudinea aprecierilor fiind asemănătoare pentru bursele mature: +0,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,56% pentru indicele CAC40 dela Paris și +0,33% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, de asemenea, indicele WIG20 de la Varșovia a câștigat +0,82%, iar indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga, au urcat cu 0,21% și, respectiv 0,55%.

EXCLUSIV MedLife vine pe bursă! Oferta liderului de servicii medicale, subscrisă integral CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MedLife vine pe bursă! Oferta liderului de servicii medicale, subscrisă integral

La BVB mișcările de pe continent nu aveau reverberații. Deși banii din realocările de la oferta MedLife erau așteptați pentru a ridica piața, închiderea a fost negativă. Debutul a fost favorabil, iar maximul intraday a fost atinse pe indicele BET în prima oră de tranzacționare, așa cum se vede pe graficul atașat. Tendința abrupt descendentă s-a oprit abia cu puțin după orele prânzului, revenirea fiind doar parțială. Indicele a închis la nivelul de 7.022,02 puncte, cu 0,53% sub referință, o depreciere apropiată, de 0,52%, având-o indicele BET Plus.

Banca Transilvania se corectează pe volume și trage în jos bursa
Cu o pondere importantă în structura indicilor, Banca Transilvania (TLV) a avut un aport substanțial la această zi „roșie” de la BVB. Concentrând 54,27% din rulajul pieței de acțiuni de 23,82 milioane lei (5,27 milioane euro), cu volumele în echivalent 12,93 milioane lei, titlurile instituției de credit au suferit o corecție de 1,47%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune, închiderea de azi fiind cu 3,90% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune.

BRD atinge obiectivul de preț într-un trade semnalat de Profit.ro

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), de asemenea, s-a corectat, cu 0,17%, până la prețul de 11,46 lei/acțiune. Intraday, a fost atins și reperul de 11,50 lei/acțiune pe care Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest. îl indica pentru Profit.ro ca primă țintă după spargerea pragului de rezistență de 11,20 lei/acțiune, într-o tranzacție pe termen scurt cu randament de peste 2% (anualizat de peste 100%). A doua țintă indicată de Șerdean, agresivă, este de 12,00 lei/acțiune.

Romgaz „pe verde”, OMV Petrom ia o pauză în elanul de apreciere luat din minime

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,84 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,20%, până la prețul de 24,75 lei/acțiune. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au oprit din revenirea ultimelor zile, cu o depreciere de 0,57% și o închidere la prețul de 0,2615 lei/acțiune, pe transferuri în valoare de 1,61 milioane lei. Indicele energetic a coborât cu 0,38% față de sesiunea anterioară.

Indicele financiar BET-FI a avut cel mai atenuat recul, de 0,12%, până la nivelul de 29.077,96 puncte. Cel mai important emitent din compoziția sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,25% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,7960 lei/acțiune o zi în care au adunat schimburi de 1,6ilioane lei.

Mă bat cu BCR, deci îmi crește acțiunea

O notă distinctă între titlurile financiare au avut-o acțiunile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 1,14%. Investitorii par a interpreta pozitiv decizia de a se bate până la capăt cu grupul bancar austriac Erste pentru fructificarea la un preț cât mai bun a participației sale de 6,29% din acțiunile Băncii Comerciale Române.

La închiderea sesiunii de tranzacționare de ieri, societatea de investiții financiare cu sediul la Craiova a anunțat că a atacat în justiție BCR pentru anularea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 23 noiembrie în care s-a decis fuziunea BCR cu societățile din grup Bucharest Financial Plazza și BCR Real Estate Management. Este mișcarea care ar fi trebuit să atragă posibilitatea investitorilor care nu au votat în favorabil de a solicita dreptul de retragere din societate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
omv petrom
ovidiu serdean
sif oltenia
bcr