Nici raliul european nu ajută la spargerea pragului de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET. Cotațiile nu pică, totuși, în fața taxei "pe stâlp"

Nici raliul european nu ajută la spargerea pragului de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET. Cotațiile nu pică, totuși, în fața taxei "pe stâlp"

Pragul de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET, tare ca un zid.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2016

Participarea bursei de la București la creșterile care au trecut de 7% pe piețele europene a fost și astăzi firavă, cu o apreciere la jumătate față de cele ale principalilor indici continentali. Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, spune că, în actualul context la BVB, pare că există puține resurse pentru creșteri, iar pragul de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET se arată ca fiind puternic și greu de trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un cetățean din Deva vede la bancă un broker și îl întreabă dacă este bine sau nu pentru piața românească de capital faptul că alegerile parlamentare au fost câștigate de PSD. Episodul ne este relatat de către Ovidiu Șerdean, cel abordat, agent de bursă la filiala din orașul hunedorean a IFB Finwest. Pe loc nici nu a știut ce să răspundă. A avut, însă, timp să reflecteze, a urmărit ședința de tranzacționare de azi de la BVB și rezumă pentru Profit.ro. „Piața pare că nu mai reacționează. E inertă. Nici schimbarea de putere nu o mai mișcă.”

Indicele BET a urcat astăzi cu 0,45%, până la nivelul de 6.985,06 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,42%. „7.000 de puncte pe indicele BET pare o rezistență destul de puternică și greu de trecut în momentul de față”, spune Șerdean.

Nici raliul european nu ajută la spargerea pragului de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET. Cotațiile nu pică, totuși, în fața taxei

Într-adevăr, astrele s-au aliniat la nivelul piețelor financiare internaționale pentru atacarea respectivului nivel de referință, cu aprecieri furibunde pe bursele mature. Investitorii de la BVB nu au fost însă agresivi pentru a cumpăra în vederea unui atac al pragului de rezistență. Indicele paneuropean Euro Stoxx 50, după o apreciere de 1,18% astăzi, a câștigat din 2 decembrie până în prezent 7,04%.

La finalul sesiunii de azi am consemnat creșteri pe linie pentru principalii indici naționali: +1,13% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,91% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,84% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Tendința a fost susținută și la nivel regional, cu +1,96% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,63% pentru indicele PX de la Praga.

Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată

Nu este cazul în acest început de lună la București. „De crescut pare că nu poate să crească”, spune Șerdean. El însuși se întâlnește cu clienții periodic, aceștia îi spun că au bani, dar nu sunt hotărâți să îi pună la bătaie în momentul de față. „Foarte mulți oameni așteaptă”, ne zice. „Ce așteaptă? Probabil așteaptă să scadă.” Pe undeva înțelege atitudinea. Dacă nu există un trend de creștere pe care să-l fructifice, atunci stau pe margine măcar în așteptarea că vor obține prețuri mai bune.

Adevărul este că piețele externe de acțiuni sunt foarte sus, cu indicele Dow Jones Average Industrial la în zona de 19.860 de puncte, cu 14,53% peste valoarea de 17.341 puncte de la finele anului trecut și cu 39,21% peste maximul din 2007 de 14.267 puncte. „Ar putea să se întâmple orice de aici”, zice brokerul din Deva. În cazul în care ar surveni o retragere mai consistentă care ar deschide și posibilitatea unor intrări la prețuri mai atractive la BVB.

Volumele de tranzacționare au fost astăzi în urcare, cu un rulaj al pieței de acțiuni de 44,41 milioane lei (9,85 milioane euro), însă Șerdean vede lucrurile cu totul altfel: „Piața e destul de slabă.” Și argumentează: jumătate din schimburi sunt cele din activitatea de tranzacționare regulată, în timp ce altă jumătate este rezultată din schimbul unor pachete de acțiuni mai mari între 2-3 fonduri de investiții. Astăzi, într-adevăr, transferurile speciale din piața deal s-au ridicat la 8,79 milioane lei, reprezentând aproape o cincime din valoarea totală a tranzacțiilor.

Tranzacții de peste 13 milioane lei pe titlurile bancare

Pe primul loc în topul rulajelor, cu schimburi însumând 10,09 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,42%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, cu numai 1,44% aub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a mai realizat o tranzacție specială în valoare de 2,39 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat ușor, cu 0,18%, până la prețul de 11,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu puțin peste 802.000 de lei. Șerdean vede în BRD unul dintre emitenții pe care s-ar putea face bani în următoarea perioadă. Dacă va sparge decisiv pragul de 11,20 lei/acțiune, titlurile au cale liberă până la 11,50 lei/acțiune, un al doilea obiectiv de preț fiind de 12,00 lei/acțiune. „Cu cât consolidarea e mai mare, cu atât se acumulează mai multă energie și cu atât explozia ulterioară a prețului este mai mare”, amintește aspectul tehnic al ieșirii dintr-un coridor de variație orizontală a prețului brokerul de la IFB Finwest.

Nici raliul european nu ajută la spargerea pragului de rezistență de 7.000 de puncte pe indicele BET. Cotațiile nu pică, totuși, în fața taxei

 

După ce au pierdut întâietatea în favoarea Băncii Transilvania, Fondul Proprietatea (FP) a adunat astăzi schimburi în valoare de 2,99 milioane lei, într-o zi în care au consemnat un recul de 0,13%, până la prețul de 0,7940 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI în structura căruia acestea sunt cele mai importante acțiuni, a alunecat marginal sub referință, cu 0,04%, până la nivelul de 29.020,17 puncte.

Cum poți juca povestea creșterii petrolului

Titlurile OMV Petrom (SNP) au adunat cel de-al doilea rulaj al zilei, de 8,34 milioane lei în piața reglementată, unde titlurile s-au apreciat cu 1,85%, până la un nou maxim de 0,2475 lei/acțiune ulterior ofertei de vânzare din octombrie a Fondului Proprietatea. La acest nivel, investitorii instituționali care au cumpărat în oferta FP la 0,2100 lei/acțiune au un randament de 17,85%, în timp ce investitorii de retail care au achiziționat cu discount la cotația de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei pot marca un câștig de 24,06%. Aceeași valoare de închidere am consemnat-o și în piața deal unde pe acest emitent schimburile s-au ridicat la 4,92 milioane lei.

Aprecierea titlurilor celei mai importante companii petroliere a fost susținută de aprecierea furibundă a cotației petrolului de tip West Texas în zona de 53 dolari/baril. Șerdean spune că pe această piață se pot face bani pe termen scurt, semnalele fiind de cumpărare. „Din punct de vedere tehnic, petrolului WTI are drum deschis până la 60 dolari/baril”, spune interlocutorul nostru. Piața petrolului poate fi accesată la Bursa de Valori București prin intermediul certificatelor emise de băncile austriece Erste (pentru țițeiul WTI) și Raiffeisen Bank (pentru petrolul Brent), atât pe spot, cât și în instrumente pe levier.

„Taxa pe stâlp” ar putea rămâne și anul viitor cu societățile din domeniul energetic și de utilități

Indicele energetic BET-NG de la BVB a urcat astăzi peste media pieței, cu 0,73%, în timp ce pe alți 2 emitenți de la această categorie – Transgaz (TGN) și Romgaz Mediaș (SNG) – volumele au fost consistente, echivalentul a peste 5 milioane lei. Remarcabil, cotațiile au rezistat în pofida informațiilor potrivit cărora noul Guvern ar urma să proroge pentru un an decizia din Codul Fiscal privind anularea așa-numitei „taxe pe stâlp”, cel puțin până la momentul în care corporațiile multinaționale din domeniul energetic active în România vor asigura Fiscul că vor plăti contribuțiile pe profitul realizat local, conform declarațiilor lui Liviu Dragnea, președintele partidului câștigător PSD.

Creștere economică, dar nu și pentru căței

Șerdean observă că, în general, bursa locală nu reacționează la ceea ce se întâmplă în economia reală. „Pe statistici PIB-ul merge. Bursa e total decuplată de la creșterea asta economică”, spune brokerul. Observă din ce se întâmplă în mediul de afaceri din regiunea în care se află că IMM-urile se chinuie de la o săptămână la alta să nu închidă. „Firmele mici o duc din ce în ce mai greu”, conchide agentul de bursă de la IFB Finwest.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
ovidiu serdean
ifb finwest
bursa
fondul proprietatea
psd
romgaz
omv petrom
brd