Bilanțul la dizolvarea pieței Rasdaq: 123 milioane lei pentru cererile de retragere și 1,5 milioane lei amenzi

Bilanțul la dizolvarea pieței Rasdaq: 123 milioane lei pentru cererile de retragere și 1,5 milioane lei amenzi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 nov 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi raportul privind restructurarea pieței Rasdaq, conform căruia 311 emitenți au rămas la tranzacționare în regim bursier, în timp ce 562 de societăți au fost retrase de la tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bilanț negru de la moartea pieței Rasdaq. Numai cinci companii au trecut pe piața reglementată de la Bursa de Valori București, în timp ce numărul celor transferate pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al BVB (271 firme) a fost comparabil cu cel de 263 al deciziilor de sancțiune pentru care s-au aplicat amenzi în cuantum de 1,52 milioane lei.

Încălcările Legii nr.151/2014 reclamante de acționarii în repetate rânduri sunt astfel confirmate ca fiind la un nivel foarte ridicat de comunicatul de astăzi privind restructurarea pieței Rasdaq publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru vicepreședintele instituției, Mircea Ursache, acest grad de neconformare este un argument în plus pentru care aceste societăți trebuiau să iasă de la tranzacționarea în regim bursier. "Este un semnal că am ținut timp de ani de zile o piață anchilozată", a declarat Ursache pentru Profit.ro.

5 miliarde lei, valoarea la vedere a  societăților rămase pe piață

Capitalizarea bursieră a BVB s-a majorat cu 457,89 milioane lei, după accesul pe segmentul regular al Albalact Alba Iulia (ALBZ), IAR Brașov (IARV), Prebet Aiud (PREB), Mecanica Fină București (MECE) și Romcab Târgu Mureș (MCAB).

În urma hotărârilor Adunărilor Generale ale Acționarilor 271 de emitenți având o capitalizare bursieră totală de 4,34 miliarde lei, peste 36.000 de salariați și un număr de peste 824.000 de salariați au trecut pe piața AeRO, iar 35 de firme au urmat calea ATS-ului de la Sibex, capitalizarea acestora fiind de 258,27 milioane lei.

ASF îi trimite pe investitori în justiție

La finalul celor 12 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legii nr.151/2014, respectiv de la data de 27 octombrie, un număr de 562 emitenți au fost retrași de la tranzacționare în baza prevederilor acestui act normativ. Un număr de 4.419 acționari minoritari care au votat împotriva delistărilor și care au optat pentru dreptul de retragere au primit de la societățile unde aveau participații 123,09 milioane lei, conform datelor remise de emitenți ASF.

Multe firme nu au respectat procedurile, principalele încălcări indentificate de supraveghetorul pieței fiind neconvocarea Adunărilor Generale Extraordinare ale Acționarilor în termenul stabilit de lege și nefinalizarea demersurilor de retragere ale acționarilor.

"După încetarea activității pieței RASDAQ, acționarii care se consideră prejudiciați prin nefinalizarea procedurii de retragere se pot adresa, pentru satisfacerea drepturilor lor, instanțelor de judecată competente", spune documentul ASF.  De asemenea, persoanele care vor merge pe cont propriu în justiție pot invoca în favoarea lor inclusiv actele individuale sancționatorii emise de ASF în care autoritatea a constat încălcarea prevederilor legale.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rasdaq
bvb
bursa
aero
sibex
romcab
iar brasov
albalact
amenzi