Bursa americană, salt pe nou maxim istoric în prima zi de tranzacționare a anului. Explozia de peste 300 de puncte a indicelui Dow Jones, ajutată de vești din China. Nou record pentru acțiunile Apple

Bursa americană, salt pe nou maxim istoric în prima zi de tranzacționare a anului. Explozia de peste 300 de puncte a indicelui Dow Jones, ajutată de vești din China. Nou record pentru acțiunile Apple
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 ian 2020

Indicii bursieri americani au crescut cu aproape un procent în prima zi de tranzacționare a anului, după câștigul de aproximativ o treime deja contabilizat în 2019. Anunțul privind o relaxare a condițiilor de creditare din China a stimulat un rally de final de ședință în acțiunile-vedetă și cele pe segmentul semiconductorilor au fost motoarele de creștere. Este o continuare a suflului pozitiv din decembrie, dar brokeri și analiști nu se așteaptă neapărat ca și în 2020 să se repete performanța excețională din anul precedent. Un suflu negativ a venit chiar peste noapte, când indicii futures au corectat până la o treime din câștigul de ieri pe fondul exploziei cotației petrolului în baza unor îngrijorări legate de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de la New York a început anul în forță, după ce și 2019 a fost unul foarte bun pentru acțiunile americane. Într-o mișcare explozivă alimentată de vești bune din China, indicele Dow Jones Average Industrial a avansat cu 0,8%, un salt de 330,36 puncte, cel mai mare din 6 decembrie până în prezent și a închis sesiunea la un maxim istoric de 28.868,80 de puncte. Peste noapte, indicele s-a retras pe contracfele futures cu peste 100 de puncte în contextul în care din Irak a venit știrea potrivit căreia generalul iranian Qassem Soleimani, care conducea milițiile din sudul Irakului a fost ucis de un atac atribuit americanilor în zona Aeroportului din Baghdad și care a condus la un salt cu 4% a petrolului până în zona de preț de 69 dolari/baril.

Sentimentul investitorilor a fost ridicat de anunțul de joi a Băncii Populare a Chinei că a micșorat rezervele minime obligatorii pe care băncile comerciale din sistemul bancar local trebuie să le țină la banca centrală pentru acordarea de noi credite. „Începem să vedem partea însorită a acestui an”, a declarat pentru CNBC Peter Cardillo, chief market economist at Spartan Capital Securities. „În afară de tensiunile geopolitice, axarea atenției rămâne pe știrile macroeconomice care au fost constante în a indica pe mai departe creștere economică.”

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Indicele S&P500 a urcat joi cu 08%, până la nivelul de 3.257,85 de puncte, după ce în 2019 deja a consemnat o creștere de 29,6%. Indicele pieței de tehnologie NASDAQ a supraperformat cu un avans de 1,3%, în cea mai bună zi de tranzacționare sub raportul dinamicii a ultimelor aproape 3 luni.

Aprecierile furibunde au survenit pe finalul sesiunii, așa cum se vede pe graficul atașat al indicelui Dow Jones și care surprinde faptul că, după spargerea în noiembrie a pragului de rezistență de la 27.000 de puncte, nu s-a mai uitat înapoi.

Bursa americană, salt pe nou maxim istoric în prima zi de tranzacționare a anului. Explozia de peste 300 de puncte a indicelui Dow Jones, ajutată de vești din China. Nou record pentru acțiunile Apple

Investitorii anticipează o păstrare a creșterii economice la nivel mondial în contextul detensionării relațiilor comerciale dintre SUA și China. Vicepremierul chinez Liu He a declarat pentru media din China că faza întâi a acordului dintre cele 2 țări va fi încheiată chiar săptămâna aceasta.

La New York, trendul a fost condus de acțiunile blue-chip, dar au supraperformat pieței acțiunile marile companii producătoare de semiconductori, foarte dependente de dinamica producției din China. Titlurile Advanced Micro Devices au crescut 7,1%, în timp ce acțiunile Taiwan Semiconductor și Micron Technology au câștigat deopotrivă aproximativ 3%. KLA și Intel și-au majorat capitalizarea cu 2,5% și, respectiv 1,7%. Apple a fost una dintre cele mai performante acțiuni din structura  indicelui, cu o creștere de 2,3% și atingând prețul psihologic de 300 de dolari pentru prima oară. Sectorul de semiconductori al bursei americane deja vine după un an foarte bun. Fondul închis de tip ETF VanEck Vectors Semiconductor a crescut cu 62% în 2019, ce mai bună performanță din 2003 încoace.

Există și prudență pe Wall Street, Gregory Faranello, specialist pe dobânzi la AmeriVet Securities spune că începutul de 2020 este rezultatul păstrării tendinței pe termen scurt din decembrie, dar că este greu să ne imaginăm că acțiunile americane vor oferi și în acest an un randament de tipul celui din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
sua
china
america
apple
semiconductori