Bursa crește încet și sigur. Săptămâna aceasta la BVB toate sesiunile de tranzacționare au fost pozitive, chiar dacă amplitudinea aprecierilor a fost mică

Bursa crește încet și sigur. Săptămâna aceasta la BVB toate sesiunile de tranzacționare au fost pozitive, chiar dacă amplitudinea aprecierilor a fost mică

Sursa: Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mar 2018

În această săptămână indicele BET de la BVB a câștigat 1,5%, la capătul a 5 zile cu închideri „pe verde”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Depășirea maximelor locale rămâne o treabă lăsată pentru săptămâna viitoare. Indicele reprezentativ BET a urcat astăzi cu 0,07%, dar s-a oprit la nivelul de 8.477,18 puncte, reper cu doar 0,16% sub precedentul top de 8.490,52 puncte consemnat în luna ianuarie.

Avansul se face cu pași mici și siguri. Un parcurs exact așa cum l-a descris încă de la sfârșitul lunii trecute Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. „Creșterile nu sunt mari, dar sunt zi de zi. Există consistență, ceea ce este important”, declara acesta pentru Profit.ro. Indicele evoluează susținut de suporturi dinamice care indică tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa crește încet și sigur. Săptămâna aceasta la BVB toate sesiunile de tranzacționare au fost pozitive, chiar dacă amplitudinea aprecierilor a fost mică

Este un parcurs susținut și de traiectoria ascendentă a burselor europene. Și astăzi, indicii continentali și regionali au avut închideri predominant pozitive: +0,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,07% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,67% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,49% pentru indicele PX de la Praga.

Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă CITEȘTE ȘI Operațiune pregătită: UniCredit Bank vrea să tragă până la 650 milioane lei de pe bursă

La BVB, într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, aproape jumătate din rulajul de 40,39 milioane lei (8,67 milioane euro) a fost asigurat de schimburile însumând 18,59 milioane lei realizate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat la prețul de 0,9280 lei/acțiune.

FP rezistă în zona maximelor din piața secundară deși a avut un vânzător mare constant în grupul Elliott al miliardarului american paul Singer. Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., vehiculele financiare prin care acesta a investit în România și-au redus expunerea la 7,34% din capitalul social, după oferta publică de răscumpărare derulată de emitent pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii.

Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul este cel mai important titlu, a fost singurul cu închidere negativă, respectiv un recul de 0,15%, până la nivelul de 41.764,67 puncte. Este o mișcare influențată de declinul de 1,23% al titlurilor SIF Transilvania (SIF3), până la prețul de 0,2400 lei/acțiune în ziua în care a publicat convocatorul pentru Adunările Generale ale Acționarilor din 27 aprilie. Conform acestuia, din profitul net de 64,23 milioane lei, doar 21,84 milioane lei vor merge sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut propus este de 0,01 lei/acțiune, ceea ce conferă dividendului un randament net de 3,96%, însă are neajunsul de a fi distribuit abia în octombrie.

Bursa crește încet și sigur. Săptămâna aceasta la BVB toate sesiunile de tranzacționare au fost pozitive, chiar dacă amplitudinea aprecierilor a fost mică

SIF Transilvania propune, însă, o consolidare a acțiunile proprii, după modelul de acum 2 ani al SIF Moldova (SIF2), prin majorarea de 50 de ori a valorii nominale, la 5,00 lei/acțiune, de la 0,10 lei/acțiune. Este o operațiune de piață care ar urma să scoată din acționariat deținătorii așa-numitelor pachete reziduale, dobândite prin programul de privatizare în masă. În scopul derulării unei oferte de restituire de aport la capitalul social, SIF Transilvania a trecut suma de 39,14 miloane lei la capitolul „alte rezerve”, surse proprii de finanțare.

Piața nu a avut, însă, reacție la convocatorul publicat de Comelf Bistrița (CMF). Nicio tranzacție nu s-a realizat pe acest emitent, care a anunțat propunerea distribuirii unui dividend brut de 0,07216 lei/acțiune. La ultimul preț de pe bursă de 2,14 lei/acțiune al titlurilor firmei specializate în fabricarea utilajelor pentru extracții și construcții, randamentul net al dividendului este de 3,20%.

Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf” CITEȘTE ȘI Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,96 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,41%, până la prețul de 2,4700 lei/acțiune. Celălalt titlu bancar lichid de la cota BVB, cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a corectat cu 0,28%, până la prețul de 14,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-BG a câștigat 0,12%, cel mai tranzacționat titlu, cu schimburi însumând 6,30 milioane lei, a fost cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a staționat pe nivelul de preț de 36,40 lei/acțiune, în zona maximelor ultimilor 2 ani și jumătate. Pe același domeniu, titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 0,20%, până la prețul de 24,70 lei/acțiune, pe transferuri de 3,29 milioane lei.

Tranzacții de aproximativ 788.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am înregistrat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 1,44%, până la prețul de 34,30 lei/acțiune, reper cu 14,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus compania din domeniul telecom la cota Bursei în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
brd
comelf
bvb
bursa
paul singer
sif transilvania