Bursa de la București "sfidează" scăderile indicilor europeni și închide pe maximele zilei

Bursa de la București "sfidează" scăderile indicilor europeni și închide pe maximele zilei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2016

Indicele BET de la BVB s-a apreciat cu 0,72% într-o zi "roșie" pentru acțiuni în piețele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile de la Bursa de Valori București au avut astăzi o evoluție pozitivă, indicele compozit BET Plus care măsoară evoluția în ansamblu a acestora urcând cu 0,69%, în timp ce indicele reprezentativ BET a atins nivelul de 6.673,90 puncte, cel mai ridicat din ultimele aproape două luni la capătul unei sesiuni în care s-a apreciat cu 0,72%.

"Astăzi a fost o ședință atipică", a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, amintind că de obicei cotațiile evoluau în funcție de traiectoria piețelor mature. Prin contrast, închiderea a fost "verde" într-o zi în care indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt s-au regăsit pe întreg parcursul orarului de tranzacționare sub nivelurile de referință. Debutul a fost negativ, de asemenea, la New York Stock Exchange.

"La noi, în afară de indicele BET-FI, piața a fost pe plus", adaugă Murgoci, menționând că volumul în echivalent 7 milioane euro al pieței de acțiuni a fost apropiat de media rulajelor de la acest început de an.

Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv CITEȘTE ȘI Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv

Indicele financiar a fost tras în jos de declinul cu 0,53% a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), până la prețul de 0,756 lei/acțiune, pe un transferuri de 10,95 milioane lei, mai mult de o treime din activitatea de tranzacționare de azi.

Tot pe segmentul financiar, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 0,37%, până la prețul de 0,2740 lei/acțiune, pe schimburi de 1,35 milioane lei în ziua în care au raportat distribuirea unui dividend brut de 0,02653 lei/acțiune, al căruia randament calculat la valoarea netă este de 9,20%. Murgoci spune că dividendul este bun, dacă îl comparăm cu cel de 0,0125 lei/acțiune de anul trecut și cu atât mai mult exprimat net, având în vedere diminuarea impozitului la 5%, de la 16%.

"Petrom parcă aleargă"

Pe locul doi în topul rulajelor, cu transferuri însumând aproape 4 milioane lei, s-au regăsit titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 1,56%, până la prețul de 0,2610 lei/acțiune, a patra sesiune "verde" consecutivă pentru acest emitent. "Petrom parcă aleargă în revenirea către nivelul de unde a plecat", spune brokerul de la Estinvest, nuanțând că nu crede că va recupera integral terenul pierdut. Ricoșeul este, însă, întrucâtva de înțeles. "Prețul căzuse prea mult", afirmă Murgoci.

Într-o mișcare similară de revenire, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,19%, până la prețul de 26,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei, fiind deja cu peste 20% peste minimele de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 consemnate recent.

Interes sporit pentru titlurile bancare

Acțiunile bancare au avut o ședință bună. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat, pe schimburi de 1,61 milioane lei, cu 2,91%, până la prețul de 10,60 lei/acțiune. Au închis pe maximul zilei, ceea ce s-a întâmplat în mai multe cazuri și arată vigoarea revenirii, punctează Murgoci.

El indică și interesul în creștere pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 0,82%, până la prețul de 2,455 lei/acțiune, de asemenea închidere pe maximul intraday, pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei. Pe segmentul deal, o tranzacție specială cu 2,86 milioane acțiuni ale băncii, reprezentând aproape 0,1% din capitalul social, a fost realizată la prețul de 2,45 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 7 milioane lei. "După publicarea rezultatelor financiare, Banca Transilvania a revenit în atenția investitorilor. Se vede pe volume, iar evoluția de preț este pozitivă", spune Murgoci.

Directorul de tranzacționare întrevede o menținere a tendinței ascendente conturate în ultimele două săptămâni pe parcursul primăverii în contextul revenirii piețelor externe și a încorporării în prețuri de către investitori a unor raportări financiare anuale care nu au fost atât de negative pe cât se preconizase ințial. Mișcarea este o amendare a unor exagerări la vânzare din luna ianuarie. "Acțiunile au picat mult", amintește Murgoci.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
bvb
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom