Bursa de Valori București anunță un record de investitori

Bursa de Valori București anunță un record de investitori
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2022

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat un număr record de investitori la bursă, astfel că numărul investitorilor direcți la BVB este în continuă creștere pentru al 11-lea trimestru consecutiv și a ajuns pentru prima dată la 128.000 de investitori. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 3,68 miliarde euro în primele 10 luni, în creștere în acest an cu 17%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Record absolut de investitori la Bursa de Valori București (BVB): peste 128.000 de investitori direcți sunt prezenți pe bursa românească, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) la finalul primelor 9 luni. Este cea mai mare valoare înregistrată la BVB și a depășit substanțial recordul anterior înregistrat în 2009, de 101.000 investitori. Numărul investitorilor a început să crească constant odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus și datele arată 11 trimestre consecutive de creșteri în ceea ce priveșete numărul celor care tranzacționează la bursa românească”, anunță bursa.

În ceea ce privește numărul celor care investesc indirect la BVB, la finalul primelor nouă luni ale acestui an, peste 7,9 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii aveau expunere pe instrumentele financiare listate la BVB, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat în România (APAPR) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 37% la peste 3,5 miliarde lei, dublarea prețurilor de vânzare a compensat reducerea masivă a producției CITEȘTE ȘI Profitul Hidroelectrica a crescut cu 37% la peste 3,5 miliarde lei, dublarea prețurilor de vânzare a compensat reducerea masivă a producției

Tot la finalul primelor nouă luni ale anului, peste 450.000 de români investeau indirect la BVB prin intermediul fondurilor deschise de investiții, după cum arată datele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), scrie News.ro.

„Este remarcabilă amploarea fenomenului bursier care a cuprins tot mai mulți români pentru că ultima dată când bursa românească a avut 100.000 de investitori direcți a fost în 2009, iar în acest an am ajuns la un record absolut: 117.000 de investitori la finalul celui de-al doilea trimestru și o creștere la 128.000 de investitori la finalul celui de-al treilea trimestru. A fi astăzi pe bursă, ca investitor sau companie listată, a ajuns o normalitate și considerăm că aceasta este o bază sănătoasă pentru o Românie educată financiar. La nivelul BVB, derulăm o serie de proiecte care însumate contribuie semnificativ la succesul pe care îl avem astăzi. Ne propunem să facem și mai mult și suntem implicați în dezvoltarea unei strategii pentru piața de capital”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Tot mai mulți români investesc la bursă pentru că piața de capital a devenit fără echivoc cea mai atractivă opțiune de plasare a economiilor, spun reprezentanții BVB.

”Este pentru prima dată când 128.000 de investitori sunt prezenți pe bursa românească și acest lucru demonstrează că piața de capital capată o importanță deosebită în planurile financiare ale românilor. Încă un exemplu care ne dă încredere că bursa se dezvoltă în direcția bună este dat chiar de evoluția acțiunii BVB, ca emitent. Acțiunile BVB au ajuns la maximul ultimilor 5 ani, iar investitorii care au avut răbdare au fost răsplătiți. Performanța acțiunilor BVB doar în cursul anului 2022 este de +34,4%, incluzând și dividendele”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

În 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB erau listate 376 de companii, 83 pe Piața Reglementată (PR) și 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT). În acest an, până la data de 1 noiembrie, au avut loc 210 ședințe de tranzacționare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare, atât pe PR cât și pe SMT.

Valoarea totală de tranzacționare realizată pe PR și pe SMT în primele 10 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a a fost de aproape 19 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro. Din această sumă, 18,2 miliarde lei sau 3,68 miliarde euro reprezintă valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată, ceea ce ce corespunde unei creșteri de 17% în primele 10 luni ale acestui an.

Lichiditatea medie zilnică a ajuns la 86,6 milioane lei, echivalentul a 17,5 milioane euro, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, ceea ce a corespuns unei creșteri de 17,5% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Piața de capital din România a crescut cu 1,5% în octombrie prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, însă evoluția negativă consemnată în luna septembrie, în ton cu nivelul raportat de piețele internaționale de capital, a făcut ca primele zece luni ale anului să se încheie în zona de corecție.

În ultima ședință de tranzacționare din octombrie, indicele BET-TR a înregistrat un nivel de 21.000 de puncte, în scădere cu 9,1% în acest an. Această evoluție vine după performanța obținută în 2021, când indicele BET-TR a crescut cu 40%. Evoluția pieței de capital din România a fost recunoscută pe plan internațional de furnizorul global de indici FTSE Russell și, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă.

În prezent, 13 companii românești sunt incluse în indicii piețelor emergente, iar printre aceste companii se numără și emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori bucurești
investitori