Bursa este înțepenită. Nici cotațiile și nici volumele nu decolează

Bursa este înțepenită. Nici cotațiile și nici volumele nu decolează

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 oct 2020

Indicii principali de la BVB s-au retras ușor, influențați negativ de acțiunile OMV Petrom și de corecțiile din piețele externe. Activitatea de tranzacționare rămâne modestă și niciun alt emitent de la cota acestei piețe nu a depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bursa românească a reacționat slab la raliul burselor dezvoltate din prima jumătate a lunii octombrie și nici într-o zi de retrageri mai importante investitorii nu s-au activat. Cotațiile au fost mai degrabă în derivă, închiderile fiind nu numai divergente la nivelul principalelor acțiuni, dar și cu amplitudini diferite ale deviațiilor față de referință.

Rezultatul îl reprezintă o sesiune cu mișcări anemice pentru principalii indici. Atât BET Plus, cât și BET s-au depreciat cu câte 0,12%, ultimul închizând la nivelul de 8.877,11 puncte. Sub aspect tehnic, ultimul apare ca fiind captiv de 8 sesiuni între media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa este înțepenită. Nici cotațiile și nici volumele nu decolează

La drept vorbind, nici nu au existat ordinele care să miște piața. Rulajul segmentului acțiuni a fost de numai 24,71 milioane lei (5,07 milioane euro), doar cu puțin peste media zilnică de tranzacționare a ultimilor 2 ani care a adus promovarea BVB ca piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Cele mai lichide titluri, cele ale Băncii Transilvania (TLV), abia au adunat schimburi de 4,65 milioane lei, într-o zi în care cotația a avansat cu 0,22%, până la prețul de 2,2550 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,76 miliarde lei (2,41 miliarde euro).

LIVE TEXT SIF Oltenia - AGA tensionată, care aduce revocarea președintelui Tudor Ciurezu. Cererile de atragere a răspunderii nu întrunesc suficiente voturi CITEȘTE ȘI LIVE TEXT SIF Oltenia - AGA tensionată, care aduce revocarea președintelui Tudor Ciurezu. Cererile de atragere a răspunderii nu întrunesc suficiente voturi

La același capitol bancar, titlurile grupului Erste (EBS), listate secundar la BVB, au suferit un recul de 2,49%, pe transferuri de 2,33 milioane lei, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena. Este un ecou resimțit direct al sesiunii „roșii” la nivel european: -0,57% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,53% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,69% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,91% pentru indicele DAX30 din Germania, -1,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,68% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,26% pentru indicele PX de la Praga.

Pe a 2-a activitate a zilei din piața reglementată, de 4,17 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,46%, până la prețul de 0,3235 lei/acțiune și pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,51 milioane lei. Tot pe sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a avut un declin de 0,35%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 28,45 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,15 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,25% sub referință, până la nivelul de 40,898,50 puncte. Este rezultatul unor forțe de sens contrar. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,76%, până la prețul de 1,3250 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,72 milioane lei. Prin contrast, titluriel SIF Transilvania (SIF3) au coborât cu 2,01%, până la prețul de 0,3420 lei/acțiune, pe transferuri de 1,27 milioane lei într-o ședință în care un emitent din structura sa, Turism Felix (TUFE), a pierdut 14,53% la capitalizarea bursieră, titlurile sale închizând la prețul de 0,2940 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,31 milioane lei, peste media obișnuită a acestui simbol.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif transilvania