UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și România

UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 oct 2020

Comisia Europeană va emite obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro în cadrul instrumentului SURE al UE, de care beneficiază și România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest scop, Comisia a adoptat un Cadru privind obligațiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente. Cadrul este menit să le ofere investitorilor în aceste obligațiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Anterior, Consiliul UE a aprobat acordarea, în cadrul Instrumentului SURE, a unui sprijin financiar pentru 16 state membre, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă.

Alro Slatina se împrumută cu 150 milioane de dolari, prelungire a unei facilități de credit accesată în premieră în 2015 CITEȘTE ȘI Alro Slatina se împrumută cu 150 milioane de dolari, prelungire a unei facilități de credit accesată în premieră în 2015

România va primi împrumuturi de 4,1 miliarde de euro prin instrumentul SURE.

“Nu numai că investim miliarde de euro pentru a salva locuri de muncă în Europa și pentru a reduce impactul social al pandemiei de COVID-19, ci facem acest lucru prin emiterea de obligațiuni cu impact social. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre și fonduri în valoare de până la 100 de miliarde euro vor contribui la menținerea locurilor de muncă în statele noastre membre”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.

Primele obligațiuni vor fi emise în a doua jumătate a lunii octombrie.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

În vederea asigurării faptului că fondurile vor fi utilizate în scopuri sociale, Cadrul privind obligațiunile cu impact social, întemeiat pe Regulamentul SURE, prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile împrumutate, arată Comisia.

În temeiul cadrului, statele membre trebuie, de asemenea, să prezinte, în rapoartele pe care le înaintează, impactul social al obligațiunilor emise în contextul Instrumentului SURE. Pe baza informațiilor din aceste rapoarte, Comisia Europeană va putea să le demonstreze investitorilor că obligațiunile emise în cadrul Instrumentului SURE au fost utilizate pentru a finanța programe cu impact social pozitiv.

Până în prezent, s-a decis că 16 state membre vor primi sprijin financiar în cadrul Instrumentului SURE, fondurile fiind menite să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă. Sprijinul financiar va fi oferit sub formă de împrumuturi acordate de UE în condiții avantajoase statelor membre. Comisia a prezentat astăzi Consiliului o propunere de decizie privind acordarea unui sprijin financiar în valoare de 504 milioane euro Ungariei, în cadrul Instrumentului SURE. Incluzând Ungaria, Comisia a propus până în prezent acordarea unui sprijin financiar în valoare totală de 87,8 miliarde EUR pentru 17 state membre.

UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și România

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni impact social
obligatiuni sociale
comisia europeana
insrtrumentul sure
programul sure
covid 19
pandemie
coronavirus
imprumuturi sure