Bursa, neclintită înaintea aflării ultimelor necunoscute

Bursa, neclintită înaintea aflării ultimelor necunoscute

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2017

Indicii principali de la BVB au avut oscilații minore astăzi, investitorii fiind în așteptare pentru ultimele convocatoare cu propuneri de distribuire a câștigurilor în cazul companiilor importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București a avut o nouă ședință de ezitare, cu fluctuații modeste la nivelul indicilor și un rulaj al pieței de acțiuni de 27,81 milioane lei (6,09 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a coborât cu 0,07%, până la nivelul de 7.969,25 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,13%.

La începutul acestei săptămâni, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, explica pentru Profit.ro această inerție a bursei prin faptul că investitorii așteaptă ultimele convocatoare cu propuneri de repartizare a câștigurilor la companii precum Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG).

Aceeași motivație o vede și Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, care este descumpănit: „Absolut nimic în piață. Nici graficele nu arată nimic; lichiditatea este sub orice critică”.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor: Risc de manipulări de piață cât timp ASF amână aprobarea reducerii de capital la FP CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor: Risc de manipulări de piață cât timp ASF amână aprobarea reducerii de capital la FP

Câteva răspunsuri s-au primit astăzi, însă abia după închiderea pieței. Cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania, cu schimburi însumând 6,03 milioane lei în piața reglementată, într-o zi în care prețul s-a corectat cu 1,09%, până la nivelul de 2,7300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit are o capitalizare bursieră de 9,95 miliarde lei (2,18 miliarde euro). Tot cu acțiunile băncii s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de aproximativ 859.000 de lei.

Convocatorul publicat pentru Adunările Generale ale Acționarilor din data de 26 aprilie conține propunerile pentru distribuirea unui dividend brut de 0,0600650382 lei/acțiune, în valoare totală de 219,00 milioane lei și o majorare de capital în valoare de 695,39 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a corectat cu 0,49%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,90 milioane lei.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri de 4,67 milioane lei s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,57%, până la prețul de 0,8750 lei/acțiune. Cotația este corectată aproape integral față de maximul de 0,9200 lei/acțiune, consemnat cu 3 săptămâni în urmă, cu distribuția de numerar de 0,05 lei/acțiune în contul unei reduceri de capital social pentru care FP a primit avizul de la ASF astăzi, cu 2 săptămâni după trecerea datei de înregistrare și la numai 5 zile până la data plății.

EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia

Indicele financiar BET-FI a avut un recul similar cu cel al celui mai important emitent din structura sa, de 0,57%, până la nivelul de 31.887,53 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut cel mai important avans al zilei, de 0,67%. În mare parte acest impuls a fost determinat de creșterea în limita plafonului de 15% admis pentru o zi de tranzacționare de sistemul operatorului de piață BVB a titlurilor Conpet Ploiești (COTE) care au închis la prețul de 112,50 lei/acțiune o sesiune de tranzacționare în care transferurile pe acest emitent s-au ridicat la 3,85 milioane lei. Piața vizează încorporarea știrii potrivit căreia transportatorul de țiței intenționează să distribuie 3 dividende cumulate cu o valoare de 16,58236321 lei/acțiune, ale căror randamente net la cotația de piață de ieri de 98,00 lei/acțiune, s-ar ridica la 16,07%.

Tot din acest sector, titlurile Transgaz s-au apreciat cu 0,56%, până la prețul de 362,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,36 milioane lei. După închiderea ședinței de tranzacționare, compania a publicat un convocator care ar putea să dezamăgească piața în contextul în care doar cu puțin peste jumătate din profitul net de 594,56 milioane lei ar urma să fie distribuit sub formă de dividende. Dividendul brut de 25,74 lei/acțiune are un randament net de 6,76%. Acțiunile Transgaz au câștigat peste 20% de la începutul anului îndeosebi pe fondul știrii privind memorandumul guvernamental conform căruia 90% din profitul net al societăților de stat ar urma să fie distribuit sub formă de dividende, lucru infirmat în cazul transportatorului de gaze naturale.

Aprecieri marginal peste referință am mai consemnat pe acțiunile OMV Petrom (SNP) și Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat transferuri de 2,31 milioane lei și, respectiv 1,53 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
conpet
romgaz
transgaz
brd
asf
prime transaction