Banca Transilvania își recompensează acționarii cu 914 milioane lei din profitul net obținut în 2016

Banca Transilvania își recompensează acționarii cu 914 milioane lei din profitul net obținut în 2016

Sursa foto: Teresa Kenney / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2017

Banca Transilvania distribuie dividende de 219 milioane lei și acordă acțiuni gratuite în valoare de 695 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproape 3 sferturi din profitul net de 1,23 miliarde lei al Băncii Transilvania va merge către acționari sub formă de dividende și acțiuni gratuite, conform convocatorului pentru Adunările Generale ale Acționarilor din data de 26 aprilie publicat astăzi la închiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

Numai 314,05 milioane lei vor merge către rezervele legale, în timp ce 914,05 milioane lei au fost alocate pentru rezerve din profit net de repartizat. Din acestea, 219,00 milioane lei vor fi distribuite sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut va fi de 0,0600650382 lei/acțiune, data plății fiind 10 august. Raportat la ultimul preț de piață de 2,7300 lei/acțiune, randamentul net al dividendului este de 2,09%.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Nu este, însă, singura metodă de recompensare a acționarilor. În tradiția care a consacrat banca în anii „boom”-ului creditului, acționarii ar urma să primească acțiuni gratuite. Propunerea Consiliului de Administrație pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor vizează o majorare de capital în valoare de 695,39 milioane lei, prin emiterea unui număr de 695,39 milioane acțiuni noi cu valoare nominală de 1 leu/acțiune, în beneficiul acționarilor care vor fi înregistrați la Depozitarul Central pe data de 4 august.

Program de răscumpărări pentru recompensarea conducerii

Pe ordinea de zi a AGEA mai figurează și achiziția printr-un program de buy-back a unui număr de 25 milioane titluri (0,6856% din totalul acțiunilor) din piața secundară de la BVB la prețul pieței, dar la maximum 3,5000 lei/acțiune pentru o perioadă de 18 luni în vederea implementării unui sistem de remunerare și derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puțin 3 ani.

Acțiunile Băncii Transilvania s-au aflat în ultimii 2 ani într-un trend puternic ascendent, fiind principalul motor al propulsării indicelui reprezentativ BET de la BVB pe un noun maxim post-criză, în contextul în care instituția de credit a avut profituri consistente 2 ani la rând rezultate în primul rând din preluarea în condiții de stress – echivalentul unui faliment – a Volksbank. Anul trecut, Banca Transilvania a acordat cele mai mari dividende din istoria sa, de 1,2 miliarde lei, alte 600 milioane de lei plecând către acțioari sub forma acțiunilor gratuite. La ultimul preț de piață, instituția de credit are o capitalizare bursieră de 9,95 miliarde lei (2,18 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
dividende