Bursa pierde jumătate de procent după avansul robust consemnat recent. Volumele sunt foarte slabe

Bursa pierde jumătate de procent după avansul robust consemnat recent. Volumele sunt foarte slabe

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 feb 2019

Investitorii de la Bursa de Valori București ezită să ia poziții decisive înainte de consumarea etapei de raportări financiare. Mișcarea de revenire este urmărită timid și nu este însoțită de o activitate de tranzacționare sporită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Nu au fost factori catalizatori importanți ca să miște bursa românească. Investitorii au decis o repliere prudentă după saltul din prima zi de tranzacționare a săptămânii. Etapa de așteptare și-a spus cuvântul și asupra volumelor care au fost foarte slabe pentru a 2-a sesiune consecutiv. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,55 milioane lei (3,69 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,49%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,46%, până la nivelul de 7.728,30 de puncte. Este un ușor impuls corectiv la saltul consistent de ieri, când indicele acțiunilor lichide a depășit un prag de rezistență la care inițial s-au regrupat vânzătorii ș care era dat de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și de retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului impuls de la cumpăna dintre ani.

Bursa pierde jumătate de procent după avansul robust consemnat recent. Volumele sunt foarte slabe

Este un răstimp de ezitare în care investitorii evită să ia poziții decisive înainte de derularea celei mai mari părți a rezultatelor financiare. Fenomenul se suprapune și unei zile de tranzacționare cu oscilații mici și neconcludente pe bursa europeană. Investitorii nu au luat o drecțe majoră după ce luni bursa americană a fost închisă pentru o zi de sărbătoare națională în SUA.

Astfel, indicii europeni și regionali au avut închideri neconcludente: -0,17% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,14% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,16% pentru indicele PX de la Praga.

SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune repartizarea a mai puțin de jumătate din profitul net pe 2018 sub formă de dividende. Plata, la sfârșitul lunii octombrie

La București, într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi de 6,75 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au pierdut 0,87%, până la prețul de 1,8200 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 8,76 miliarde lei (1,84 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,51%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,35 milioane lei.

EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,84 milioane le, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,23%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, titlurile SIF, deși pe volume mici, au avut o zi pozitivă, ceea ce a tras în sus și indicele financiar, singurul cu închidere peste referință, +0,18%, la nivelul de 35.161,88 de puncte.

Cel de-al 2-lea indice sectorial de la BVB, BET-NG, a avut un recul de 0,38%, tras în jos de cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) care a pierdut 0,57% la nivelul capitalizării bursiere. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au închis la prețul de 0,3470 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a menținut deasupra reperului de 66,00 dolari/baril, maxime ale ultimelor 3 luni.

Pe același segment energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 32,15 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,09 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 2,48%, până la prețul de 9,0600 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica