Bursa pierde jumătate de procent, pe volume mici. Cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale Romgaz și Banca Transilvania, închid totuși „pe verde”

Bursa pierde jumătate de procent, pe volume mici. Cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale Romgaz și Banca Transilvania, închid totuși „pe verde”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 aug 2019

Indicii principal ai Bursei de Valori București au început săptămâna în aceeași notă a oscilațiilor neconcludente în preajma maximelor post-criză atinse la jumătatea acestei veri. Lichiditatea este în suferință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu o lună de zile, Profit.ro semnala faptul că atingerea celor mai ridicate valori pentru bursa românească s-a realizat în cvasianonimat, fără efervescență în piață, fără povești despre succese nemaiîntâlnite sau câștiguri extraordinare, dar și fără volume. De atunci, piața merge în aceeași notă a alternanței unor secvențe bune, cu sesiuni consecutive de corecții, etape de ezitare și cu sincope în activitatea de tranzacționare, cu zile în care lichiditatea coboară dramatic.

Debutul de săptămână a fost în aceeași notă. Deși tehnic erau întrunite condițiile pentru atacarea unor noi maxime, investitorii nu s-au raliat la cumpărare. Rezultatul este o ședință în care rulajul în piața de acțiuni a fost de numai 25,40 milioane lei (5,37 milioane euro), cu închideri divergente la nivelul celor mai tranzacționate titluri și în care indicii au alunecat sub referințele de vineri.

Probabil, în curând fără Algocalmin pe bursă. Zentiva România are liber la delistare. Majoritarii au ajuns la o deținere de peste 95%, după majorarea de capital, care le permite scoaterea de la tranzacționare a titlurilor CITEȘTE ȘI Probabil, în curând fără Algocalmin pe bursă. Zentiva România are liber la delistare. Majoritarii au ajuns la o deținere de peste 95%, după majorarea de capital, care le permite scoaterea de la tranzacționare a titlurilor

Nici dinspre piețele financiare internaționale suflul nu a fost pozitiv. Lipsa de direcție de la BVB, de altfel, este și o consecință a fluctuațiilor mari de sens contrar a burselor mari. Azi, investitorii au fost la vânzare pe activele de risc. În Europa, tabloul este predominant „roșu”: -0,22% indicele Euro Stoxx 50, -0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,12% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,84% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,68% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,78% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,50%, până la nivelul de 9.100,65 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea de astăzi este doar una de retragere, iar trendul crescător rămâne în picioare, cu o secvență intactă a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, și cu mediile mobile în urcare susținând cotația, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent, pe volume mici. Cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale Romgaz și Banca Transilvania, închid totuși „pe verde”

Ședința de la BVB nu a fost neapărat într-atât de negativă, dacă avem în vedere că cele mai tranzacționate acțiuni au consemnat aprecieri. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,30%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pe transferuri de 7,88 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,21%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,94 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,60%, până la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,96 milioane lei.

EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul semințelor și alunelor Elmas a plasat obligațiuni denominate în lei, cu dobândă de 9%, în echivalent de aproape 1 milion de euro. Titlurile garantate în premieră cu brandul vin la bursă

Piața a fost trasă în jos de declinul de 1,79%, până la prețul de 1,0950 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), ce au înregistrat al 3-lea rulaj al zilei, de 3,47 milioane lei. Titlurile mai au factor de tractare timp de o săptămână în oferta de răscumpărare derulată de emitent la prețul de 1,2100 lei/acțiune pentru un număr de 150,00 milioane de titluri, reprezentând 1,65% din capitalul social. Declinul de astăzi al titlurilor Fondului a fost în măsură să tragă în jos și indicele financiar BET-FI ce a subperformat pieței, cu o depreciere de 0,94%, până la nivelul de 40.231,41 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG care măsoară evoluția acțiunilor cu profil energetic, a alunecat cu 0,33% sub referință. Din structura sa, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,77%, până la prețul de 11,52 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,48 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 1,77%, pe transferuri de 2,39 milioane lei, însă prețul de închidere de 11,10 lei/acțiune este în interiorul coridorului de variație în care aceste titluri s-au înscris încă din primăvară.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
electrica