Bursa recuperează pierderile din ianuarie. „Sentimentul e deja mai bun”, spune un investitor. Acțiunile OMV Petrom și Digi se văd diferit în teatrul bursier: o mască râde, o mască plânge

Bursa recuperează pierderile din ianuarie. „Sentimentul e deja mai bun”, spune un investitor. Acțiunile OMV Petrom și Digi se văd diferit în teatrul bursier: o mască râde, o mască plânge
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 feb 2019

Pentru a 3-a sesiune consecutivă, bursa românească a consemnat aprecieri, ajutată de elanul acțiunilor bancare, dar și de prefigurarea unui dividend bun la OMV Petrom. Este un suflu regăsit în această săptămână, după aversiunea la risc antrenată de ordonanța de urgență cu multiple implicații pentru mediul corporativ promovată anul trecut și care a decuplat piața locală de avansul altor burse. „Încercăm și noi să ne reconectăm la piețele din jurul nostru”, explică actualul context Bogdan Ceuca, investitor experimentat de la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a primit astăzi combustibil nou dinspre fluxul de știri, însă ședința nu este diferită de precedentele 2 zile de tranzacționare ale săptămânii care au fost caracterizate de aprecieri în care tonul a fost dat de acțiunile bancare. Diferența o reprezintă amplitudinea mișcării, care s-a mai atenuat, însă regimul volumelor a fost apropiat cu cel din sesiunile anterioare, rulajul pieței de acțiuni fiind astăzi de 48,25 milioane lei (10,17 milioane euro).

„E un lucru foarte bun. E clar să sunt cumpărători mari în piață”, a declarat pentru Profit.ro Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență pe piața de capital românească. „Venim după niște scăderi foarte mari”, explică acesta contextul. Astfel, indicele BET-XT-TR s-a prăbușit cu 13% în decembrie și a mai coborât cu încă 4,6% luna trecută.

„Am anulat pierderile din ianuarie pe niște creșteri foarte mari, de 5%. Ne-am revenit un pic. Sentimentul e deja mai bun”, mai spune Ceuca, care a avut și experiență relevantă în industria de brokeraj românească și în sectorul de administrare a activelor financiare.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificare a formulei de calcul al indicelui ROBOR. Vâlcov: \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificare a formulei de calcul al indicelui ROBOR. Vâlcov: "Sper să obținem o schimbare radicală a modului de calcul ROBOR sau chiar eliminarea acestuia"

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,54%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,51%, până la nivelul de 7.442,73 de puncte. Cotația se află pe un impuls către o zonă de aglomerare de 3 niveluri de rezistențe: 1) maximul relativ precedent unde s-a oprit raliul din ianuarie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a picajului din decembrie, 3) media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Bursa recuperează pierderile din ianuarie. „Sentimentul e deja mai bun”, spune un investitor. Acțiunile OMV Petrom și Digi se văd diferit în teatrul bursier: o mască râde, o mască plânge

Impulsul de la BVB s-a pliat mai degrabă indicilor regionali decât celor ale burselor mature din Europa, acestea având evoluții divergente, așa cum se vede pe tabloul Bloomberg: -0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,21% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,30% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,28% pentru indicele PX de la Praga.

Ceuca amintește că, în răstimpul în care piața românească a digerat impactul negativ al ordonanței de urgență cu măsuri drastice pentru mediul corporativ, alte piețe de acțiuni au performat foarte bine. Indicii regionali au câștigat 4-5%, iar pe burse dezvoltate creșterile au fost de 6-7%. „Încercăm și noi să ne reconectăm la piețele din jurul nostru”, spune investitorul. „Dacă n-am avea partea politică, știri din astea venite de pe o zi pe alta, schimbări de 180 de grade, probabil că altfel am fi stat și noi în momentul acesta.”

Acțiunile bancare pierd din suflul care le-a adus un salt de 11% luni, dar se mențin pe o tendință pozitivă

Pe o activitate de tranzacționare de 16,09 milioane lei în piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,08%, până la prețul de 1,8700 lei/acțiune. La același nivel s-au încheiat și transferurile speciale din piața deal în valoare de 5,07 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,88%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,91 milioane lei pe segmentul regular., cărora li se adaugă o tranzacție de tip deal de 2,18 milioane lei.

Dividend cu randament de 8% de la OMV Petrom

Acțiunile bancare nu au monopolizat, însă, interesul de pe piață. Știrile au adus și protagoniste noi, cu mișcări de sens contrar. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au adunat volume echivalente cu 3,51 milioane lei în ziua publicării rezultatelor fiannciare preliminare pentru anul 2018. Venitul atribuibil acționarilor de 4,08 miliarde lei și propunerea pentru un dividend brut de 0,027 lei/acțiune, cu randament de 8% sunt apreciate de Ceuca: „E un dividend foarte foarte mare.”

El spune că avansul față de dividendul cu un randament de 6% distribuit anul trecut este în acord cu evoluția prețului barilului de petrol. Astfel, în 2018 cotația medie a petrolului brut de tip West Texas a fost de 64,90 dolari/baril, cu 27,65% peste cel de 50,84 dolari/baril din 2017.

La debut, pe știre, s-au activat investitorii de retail pentru o deschidere pe maximul zilei de 0,3490 lei/acțiune. „N-au putut să țină acolo prețul”, punctează Ceuca adăugând că au fost și tranzacții puține. Cotația s-a corectat la jumătatea sesiunii după care au apărut și volumele, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.

Bursa recuperează pierderile din ianuarie. „Sentimentul e deja mai bun”, spune un investitor. Acțiunile OMV Petrom și Digi se văd diferit în teatrul bursier: o mască râde, o mască plânge

Semnalul este, per total, favorabil, semnalează Ceuca: „E un lucru bun. Au fost și investitori foarte mari în piață care au ținut cumpărarea la nivel mai ridicat decât cel de ieri.”

La închiderea, titlurile OMV Petrom se regăseau pe nivelul de 0,3400 lei/acțiune, cu 0,74% peste referință, ceea ce a tras în sus șți indicele energetic BET-NG, care s-a apreciat cu 0,45%, totuși în linie cu media pieței. Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,34%, până la prețul de 29,85 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 6,27 milioane lei.

O dinamică apropiată, +0,37%, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 0,8220 lei/acțiune,o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au situat la 1,36 milioane lei. O zi mai slabă au avut-o titlurile SIF care au tras în jos indicele financiar BET-FI pentru o închidere cu 0,34% sub referință, la nivelul de 34.280,42 de puncte.

Acțiunile Digi cu o treime din prețul de listare. Compania se împrumută cu dobândă de 5% în euro

Un șoc încă și mai negativ l-au avut titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 2,88%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 811.000 de lei. Este o reacție la o combinație de știri. Ieri emitentul a comunicat demisia lui Ioan Bendei, cel care deținea o poziție de membru în board-ul RCS&RDS încă de acum peste 20 de ani. Ceuca spune că acesta este perceput ca un lucru negativ, cu atât mai mult cu cât a fost prilej pentru investitori să-și auducă aminte de urmăririle penale care au înconjurat societatea. „Prețul în piață a avut de suferit.”

Investitorul mai punctează și faptul că piața nu a receptat bine știrea potrivit căreia Digi a lansat o emisiune de obligațiuni în valoare de 125,00 milioane de euro scadentă în anul 2023 și care are o dobândă de 5%. Aceasta trimite titlurile obligatare ale Digi în zona de „high yield”, departe de zona premium. „E o companie care are risc foarte mare, e foarte îndatorată pentru că activează într-un sector foarte competitiv, cu marje EBITDA de 30%, în care este necesar să investească anual sume foarte mari și evident că orice fel de nouă emisiune face ca riscul acelei companii să fie din ce în ce mai mare”, spune Ceuca, amintind că pentru a se împrumuta bondurile sunt senioare și garantate direct cu ipoteci pe activele companiei. „Nici nu aș vrea să mă gândesc la ce yield ar fi obligată compania să emită dacă nu ar fi senioare. Ar fi mult mai mult de 5%. Probabil 6-7%.”

Schimb cu un sfert din acțiunile unei companii de pe piața AeRO

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO de la BVB am consemnat și o tranzacție cu 1,07 milioane de acțiuni reprezentând 24,55% din capitalul social al firmei Foraj Sonde SA Ernei (FOSP), societate pe care nu se mai efectuase decât un singur schimb în ultimii 3 ani. Efectuat la prețul de 0,7150 lei/acțiune, transferul a fost cu puțin peste 769.000 de lei și situează capitalizarea de piață a companiei la 3,13 milioane lei (aproape 660.000 de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bogdan ceuca
digi