Bursa revine „pe roșu”. Indicele principal s-a oprit pe un prag de suport. Tranzacție cu 0,5% din acțiunile BRD

Bursa revine „pe roșu”. Indicele principal s-a oprit pe un prag de suport. Tranzacție cu 0,5% din acțiunile BRD

Sursa foto: Chillchilllanla / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 ian 2019

Sesiune cu scăderi de peste 1% pe bursa românească. Ștafeta deprecierilor a fost trecută de la bănci către acțiuni de pe segmentul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni, bursa s-a oprit pe marginea unei prăpastii. Ulterior, însă, cumpărătorii s-au regrupat și au forțat o revenire de 1 procent. Astăzi, piața s-a reîntors în zona minimelor atinse după șocul de la cumpăna dintre ani, antrenat de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă drastică a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Finalul acestei ședințe regăsește din nou bursa românească într-un punct de unde investitorii se pot uita din nou în jos. Vor sări în căutarea unor paliere viitoare? Răspunsul probabil va veni cu publicarea proiectului de buget pentru anul în curs, în condițiile în care nici dinspre piețele financiare internaționale nu vine o indicație pentru o direcție clară.

Și astăzi, în Europa, închiderile au fost divergente la nivelul indicilor principali: -0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,95% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,83% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ Acționarii Bursei votează proiectul Contrapărții Centrale. Piața derivatelor de la BVB are un parcurs clar pentru anii următori CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acționarii Bursei votează proiectul Contrapărții Centrale. Piața derivatelor de la BVB are un parcurs clar pentru anii următori

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,17%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,32%, până la nivelul de 6.950,84 de puncte, în zona pragului de suport conturat în ultimele 2 săptămâni și unde s-a oprit picajul din decembrie, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Bursa revine „pe roșu”. Indicele principal s-a oprit pe un prag de suport. Tranzacție cu 0,5% din acțiunile BRD

Rulajul pieței de acțiuni a fost semnificativ sporit, de 78,10 milioane lei (16,49 milioane euro) al pieței de acțiuni, însă nu mai puțin de 43,72% din acesta a fost reprezentat de o tranzacție specială cu 3,45 milioane acțiuni BRD Groupe Société Générale (BRD), reprezentând 0,49% din capitalul social al instituției de credit. Schimbul a fost efectuat la prețul de 9,90 lei/acțiune, cu 1,20% sub referință, ceea ce a ridicat valoarea acestuia la 34,15 milioane lei. În piața reglementată, cotația a închis la 10,00 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,73 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a scăzut cu 1,75%, până la prețul de 1,5700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 14,12 milioane lei. La acest nivel, valoarea de piață a băncii este de 7,56 miliarde lei (1,59 miliarde euro), ceea ce înseamnă că în ultimele 9 luni instituția de credit a pierdut aproape un miliard de euro la nivelul capitalizării bursiere.

Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro

Dacă în sesiunile precedente au fost acțiunile bancare cele care au dat tonul deprecierilor, acum au fost scăderi de amplitudini chiar mai mari pe alte titluri. Spre exemplu, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 1,98%, până la prețul de 0,3220 lei/acțiune, pe transferuri de 6,62 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 3,04%, până la prețul de 9,5600 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,79 milioane lei.

Acestea au tras în jos indicele energetic BET-NG, care a avut un declin de 1,15%, în linie cu media pieței. Tot din structura indicelui, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,88% sub referință, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 7,36 milioane lei.

Titlurile Fondul proprietatea (FP) au scăzut cu 2,19%, până la prețul de 0,8050 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,04 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, totuși acțiunile SIF au avut în ansamblu o zi pozitivă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,07%, până la nivelul de 33.287,08 de puncte.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Digi Communications (DIGI) au urcat cu 1,52%, până la prețul de 26,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei. Cotația este , însă, cu 33,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
digi