Volumele se prăbușesc la bursă. Piața este trasă în jos de declinul acțiunilor bancare. Aversiunea față de bănci, de la nivelul autorităților, se transferă către piața de capital. Amintiri cu Terente

Volumele se prăbușesc la bursă. Piața este trasă în jos de declinul acțiunilor bancare. Aversiunea față de bănci, de la nivelul autorităților, se transferă către piața de capital. Amintiri cu Terente
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 ian 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 2 treimi de procent, într-o zi cu scăderi de 3-4% pe acțiunile bancare. Declinul pe acest sector a fost precipitat de anunțul Consiliului Concurenței privind declanșarea unei anchete privind manipularea indicelui de dobândă ROBOR. Cu excepția activității de tranzacționare pe acțiunile instituțiilor de credit, volumele au fost foarte slabe, mai mici de 5 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un sentiment de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, iar în acest context și bursa românească a avut o zi „roșie”, în care deprecierile acțiunilor europene au potențat climatul negativ care a pus stăpânire pe jucătorii de la BVB încă de la stârșitul anului trecut, când Guvernul a promovat o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Șocul s-a resimțit la București în principal pe 2 direcții: contracția drastică a volumelor și scăderi consistente pe acțiunile bancare. Astfel, rulajul de 21,38 milioane lei (4,49 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai mici de la începutul anului. Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal, nu mai puțin de 64,74% din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile bancare.

Ordine de vânzare s-au precipitat după ce Consiliul Concurenței a anunțat că a început o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, o reacție rapidă la solicitarea publică a consilierului economic al prim-ministrului, Darius Vâlcov.

ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 4,12%, până la un nou minim la închidere al ultimilor 2 ani și jumătate de 1,6300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,85 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 2,91%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei.

Scăderile acțiunilor bancare, de anvergura celor de când fostul premier Mihai Tudose compara bancherii cu banditul Terente

Este o aversiune față de bănci transmisă chiar de la nivel guvernamental. Vâlcov, cel despre care se spune că este cel care veghează la implementarea programului de guvernare al actualei puteri, a afirmat că își încasează salariul de la guvern în bani gheață. Nu are conturi și nici card. ”Sunt atât de mulți oameni care au bani în cont și au rămas fără iei, pentru că i-au mâncat comisioanele, nu altcineva, să nu credeți că au dispărut...”, a declarat Vâlcov.

O declarație similară a făcut în vara anului 2017 fostul premier Mihai Tudose. Interesant este că în ziua în care șeful de atunci al Guvernului a asemănat băncile românești cu renumitul bandit Terente din perioada interbelică acțiunile bancare au avut un declin de 3-4%, amplitudine apropiată celei de astăzi.

Volumele se prăbușesc la bursă. Piața este trasă în jos de declinul acțiunilor bancare. Aversiunea față de bănci, de la nivelul autorităților, se transferă către piața de capital. Amintiri cu Terente

Nu a fost neapărat o ședință negativă. Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,82 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au avansat cu 0,38%, până la nivelul de 26,10 lei/acțiune, reper care oricum este cu 34,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în mai 2017.

De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,88%, până la prețul de 0,8150 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,58%, trăgând în sus și indicele financiar BET-FI pentru o apreciere de 0,43%, până la nivelul de 33.423,85 de puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-N a suferit un declin într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a trecut pentru prima dată în ultimele 2 săptămâni sub reperul de 60,00 dolari/baril.

În medie, piața a pierdut 0,67%, dacă avem în vedere măsurătorile pe indicele BET Plus, în timp ce indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,68%, până la nivelul de 7.005,26 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cotația este pe o traiectorie descendentă și pare a fi înscrisă pe un parcurs pentru retestarea unui prag de suport conturat în zona de 6.930 de puncte unde s-a oprit atât picajul din decembrie, cât și valul de vânzări din prima jumătate a acestei luni.

Volumele se prăbușesc la bursă. Piața este trasă în jos de declinul acțiunilor bancare. Aversiunea față de bănci, de la nivelul autorităților, se transferă către piața de capital. Amintiri cu Terente

Impulsul pentru BVB a fost, de asemenea, negativ, și dinspre piețele de acțiuni europene. Cu excepția indicilor BUX de la Budapesta și PX de la Praga ce au urcat cu 0,95% și, respectiv 0,20%, ceialalți indici la nivel contiental au avut închideri sub referințele de vineri: -0,82% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,91% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,63% pentru indicele DAX de la Frankfurt și -1,17% pentru indicele WIG de la Varșovia.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
digi
darius valcov
consiliul concurentei