Bursa românească încheie cu un declin de numai 1% o săptămână cu furtună în piețele financiare internaționale

Bursa românească încheie cu un declin de numai 1% o săptămână cu furtună în piețele financiare internaționale

Sursa foto: Pressureua | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 sep 2022

Volumele au revenit parțial la BVB. Investitorii nu precipită vânzările, dar bursa tot a ajuns pe minimele ultimelor 6 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința descendentă s-a accelerat în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii pe piețele externe. Indicele DAX40 de la Frankfurt a ajuns în zona de 11.700 de puncte, iar la New York Stock Exchange indicele S&P500 a coborât sub reperul de 3.850 de puncte.

Cu toate acestea, la Bursa de Valori București piața a fost mai degrabă stabilă. 

Ofertă pentru investiții cu orizont de timp prestabilit și alternativă la depozitele în euro. BRD AM lansează 4 fonduri noi, inclusiv unul axat pe oportunitățile de moment CITEȘTE ȘI Ofertă pentru investiții cu orizont de timp prestabilit și alternativă la depozitele în euro. BRD AM lansează 4 fonduri noi, inclusiv unul axat pe oportunitățile de moment

Indicele BET a pierdut, în întreaga săptămână, 1,03%, din care aproape jumătate îl reprezintă reculul de 0,44% de vineri. La nivelul de 11.753,71 de puncte, oricum, indicele celor mai lichide acțiuni românești este la un minim al ultimelor 6 luni. Practic, piața a anulat jumătate din raliul pieței după exacerbarea vânzărilor la declanșarea conflictului din Ucraina, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească încheie cu un declin de numai 1% o săptămână cu furtună în piețele financiare internaționale

Mișcările au fost disparate de la un simbol la altul. Astfel, dacă titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,52%, până la prețul de 19,20 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,18 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un salt de 5,78%, până la prețul de 47,60 lei/acțiune, pe transferuri de 4,04 milioane lei, 2 titluri au avut scpderi consistente: -3,10%, până la prețul de 19,36 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), care au întrunit o activitate de 8,00 milioane lei, și -3,52%, până la prețul de 1,2060 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), care au însumat schimburi de 4,08 milioane lei.

EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

Într-o sesiune cu un rulaj de 44,92 milioane lei (9,12 milioane euro), apropiat de valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor ani, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 0,22%, până la prețul de 0,4550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,60 milioane lei. Celălalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG), a pierdut 1,84% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la porețul de 42,70 lei/acțiuneo sesiune în care au cumulat tranzacții de 1,96 milioane lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,35%, până la prețul de 1,9020 lei/acțiune, pe transferuri de 3,77 milioane lei, și a tras în jos indicele financiar BET-FI care s-a depreciat cu 0,59%, până la prețul de 49.702,88 puncte.

Bittnet Systems anunță o majorare de capital social cu aporturi noi și creanțe din tranzacțiile M&A

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Bittnet Systems (BNET), care au urcat agresiv, cu 5,81%, până la prețul de 0,3280 lei/acțiune. După închiderea pieței, compania a anunțat decizia Consiliului de Administrație pentru emiterea a 10,5,69 milioane acțiuni comune care să fie oferite spre subscriere investitorilor înregistrați la data de 13 octombrie.

Digi Communications distribuie dividende de 80 milioane lei, după vânzarea din Ungaria CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende de 80 milioane lei, după vânzarea din Ungaria

Prețul de subscriere va fi de 0,31 lei/acțiune pentru titlurile nou-emise într-o primă etapă publică care se va desfășura pe parcursul a 30 de zile. Ulterior, acțiunile rămase nesubscrise ar urma să fie oferite spre subscriere în cadrul unui plasament privat inclusiv persoanelor care au certificate creanțe certe, lichide și exigibile asupra Emitentului, creanțe ce au rezultat în urma tranzacțiilor de M&A și care vor fi convertite în acțiuni BNET în cadrul acestei operațiuni (cu acționarii fondatori ai companiilor The E-Learning Company, Nenos Software, IT Prepared și TopTech). Prețul acestor tranzacții de M&A a inclus și o componentă decontabilă în acțiuni BNET, conform contractelor de investiții semnate.

Suma totală a creanțelor acestor creditori asupra societății, ce va fi convertită în acțiuni BNET în cadrul Etapei 2, este de 10,08 milioane lei. Dacă operațiunea va avea succes în proporție de 100%, capitalurile proprii ale societății se vor majora cu suma de 32,76 milioane lei, dintre care 22,68 milioane lei aporturi cash.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
bittnet systems
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica