Bursa românească închide „pe verde”. Nu s-a corelat cu puseul de vânzare din sesiunea de la New York

Bursa românească închide „pe verde”. Nu s-a corelat cu puseul de vânzare din sesiunea de la New York
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 aug 2019

Indicii principali de la BVB au închis ușor peste referință, în tandem cu piețele europene și pe o corelare slabă cu o mișcare puternic negativă a acțiunilor americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de tranzacționare a început bine la Bursa de Valori București, iar tendința era ușor pozitivă la nivelul cotațiilor. După ora 16.00, însă, piața a început să alunece pe fondul antrenării unor vânzări consistente pe bursa de la New York, unde în mai puțin de 3 ore indicele Dow Jones Average Industrial s-a prăbușit cu aproximativ 600 de puncte, pe fondul temerilor legate de escaladarea războiului tarifar dintre SUA și China.

La București, investitorii nu au reacționat decât moderat, astfel încât amplitudinea mișcării negative a fost mult mai redusă, astfel încât indicii au rămas în teritoriu pozitiv. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,13%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,14%, până la nivelul de 9.064,84 puncte. Sub aspect tehnic, trendul crescător rămâne în picioare cu secvența specifică teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate fiind intactă și cu piața susținută de o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci care este indicată pe graficul atașat.

Bursa românească închide „pe verde”. Nu s-a corelat cu puseul de vânzare din sesiunea de la New York

Plus de credibilitate pentru robustețea de la nivelul sesiunii de astăzi, titlurile bancare, ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți ce vor să ia expunere pe piața locală, au avut închideri „pe verde”, în condițiile în care au adunat schimburi reprezentând 59,21% din rulajul de 36,47 milioane lei (7,71 milioane euro).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,42%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe tranzacții de 19,13 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,60%, până la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,46 milioane lei.

OMV plusează în partida Neptun Deep: Estimăm că anul viitor vom adopta decizia finală de investiție! CITEȘTE ȘI OMV plusează în partida Neptun Deep: Estimăm că anul viitor vom adopta decizia finală de investiție!

Suib aceste aspect, indicii bursieri de la BVB și acțiunile bancare au avut un comportament apropiat de cel al principalelor piețe din Europa: +0,56% indicele Euro Stoxx 50, +0,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,61% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,71% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. La nivel regional, evioluțiile au fost divergente: -0,83% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,61% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,70% pentru indicele PX de la Praga.

Un șoc negativ am consemnat în piața petrolului, unde cotația țițeiului de tip Brent s-a prăbușit sub reperul de 57,00 dolari/baril, un nou minim al ultimelor 7 luni, însă mișcarea a fost mai degrabă fără reactive la București. Indicele energetic BET-NG, a fost aproape neclintit, cu un avans de 0,05%, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au lipsit din top 10 tranzacționare. La acest capitol, cel mai lichid emitent a fost Romgaz Mediaș (SNG) care a adunat transferuri de 1,22 milioane lei într-o zi în care titlurile sale s-au apreciat cu 0,76%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune.

Interes sporit a existat pe segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice BET-Fi a supraperformat pieței, cu un salt de 0,58%, până la nivelul de 40.173,09 puncte. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a staționat pe nivelul de preț de 1,0950 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 4,21 milioane lei.

Tot în staționare, la prețul de 2,1300 lei/acțiune, au închis și titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au adunat schimburi de 1,78 milioane lei. Consiliul de Administrație al societății a respins la finalul săptămânii trecute, contrar unor dispuneri ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), solicitarea din partea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) pentru convocarea unei AGA ce avea pe ordinea de zi debarcarea a 4 membri ai boardului, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia