Bursa românească performează bine în sezonul dividendelor

Bursa românească performează bine în sezonul dividendelor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 mai 2017

Indicele reprezentativ BET de la BVB a doborât un nou maxim post-criză susținut de raliurile consistente pe titlurile Transgaz, Romgaz și OMV Petrom. Randamentele bune ale dividendelor oferă un suport bun pieței de acțiuni, spune șeful diviziei de administrare a activelor financiare de la BRD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori Bcuurești a avut o ședință de tranzacționare foarte bună, cu indicii principali urcând aproape jumătate de procent și rulajul pieței de acțiuni de 63,56 milioane lei (13,97 milioane euro), în condițiile în care nu au fost transferuri speciale în piața deal. Aproximativ jumătate din acesta a fost concentrat pe primii 2 emitenți.

Pe tranzacții de 15,37 milioane lei titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,30%, până la un nou maxim la închidere al ultimelor 20 de luni de 33,80 lei/acțiune, nivel la care dividendele cumulate în valoare brută de 3,82 lei/acțiune au un randament net de  10,74%. Titlurile producătorului de gaze naturale au atins un maxim intraday de 34,35 lei/acțiune cu o zi înainte.

„În România încă ne aflăm în sezonul dividendelor, ceea ce oferă o anumită protecție investițiilor în acțiuni”, a declarat pentru Profit.ro Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management. Randamentele foarte bune ale dividendelor ar trebui să ofere un suport solid pentru piața de acțiuni, adaugă.

Companiile de stat încep să reziste la asaltul Guvernului asupra conturilor lor. Oil Terminal: N-avem bani de dividende suplimentare CITEȘTE ȘI Companiile de stat încep să reziste la asaltul Guvernului asupra conturilor lor. Oil Terminal: N-avem bani de dividende suplimentare

Într-adevăr, susținută de raliurile pe acțiunile purtătoare de dividende. Astăzi indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 8.590,18 puncte, un nou maxim post-criză, în urcare cu 0,48% peste referință, o dinamică similară având-o și indicele BET Plus. „Indicii bursieri au avut o performanță pozitivă în această perioadă, ușor peste cea a indicilor regionali”, zice Purcărea care raportează interes ridicat atât din partea investitorilor instituționali, cât și a persoanelor fizice.

Este o performanță obținută de piața românească în contextul unei volatilități mici a burselor europene, marcate de evoluții neconcludente: : -0,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,29% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,08% pentru indicele PX de la Praga. Doar indicele WIG20 de la Varșovia, cu o apreciere de 1,44%, a făcut excepție de la această indecizie care a caracterizat în general piețele de pe continent.

Miliardarul Paul Singer și-a redus semnificativ expunerea la Fondul Proprietatea

Al 2-lea rulaj al zilei, de 15,15 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) ale căror titluri au staționat la nivelul de preț de 0,9140 lei/acțiune. Cel mai important al acționar al său, grupul Elliott Management al magnatului american Paul Singer, a anunțat astăzi că și-a redus expunerea pe care o are pe emitent prin intermediul vehicului financiar Manchester Securities Corp. la 17,58% din titluri și 19,84% din drepturile de vot după ce, la sfârșitul anului trecut aveau peste 21% din drepturile de vot. Valoarea pachetului deținut în prezent de Singer la FP se ridică la 1,62 miliarde lei (356,07 milioane euro), cea mai importantă investiție a unor nerezidenți pe bursa românească.

Rezultatele bune la T1 țin titlurile Transgaz pe maximele istorice

Indicele BET din componența căruia face parte FP, a câștigat astăzi cu 0,14%, până la nivelul de 32.705,99 puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG a crescut cu 0,27%. Acțiunile din sectorul energetic au fost favorizate de politica agresivă de încasare a dividendelor pe care o are statul.

Titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,24%, până la prețul de 417,00 lei/acțiune, o zonă a maximelor istorice pe acest emitent, pe volume echivalente cu 1,34 milioane lei. Purcărea de la BRD punctează că sunt performanțe în piață obținute în contextul unor rezultate foarte bune la primul trimestru. Compania a beneficiat de iarna friguroasă care a determinat mai multe importuri neprevăzute de gaze, astfel încât profitul net la T1 a fost de 320,13 milioane lei, în creștere cu 85,59% față de cel de 172,49 milioane lei din perioada similară a anului precedent și cu 74,76% mai mare decât cel bugetat.

Prin contrast, Electrica (EL) a venit cu pierderi neașteptate, spune CEO-ul de la BRD AM, societatea suferind de pe urma creșterii prețurilor la energie dar și a intensificării concurenței pe furnizare și reducerii tarifelor de distribuție. Titlurile Electrica s-au apreciat cu 0,56%, până la prețul de 14,36 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,25 milioane lei.

Prag tehnic doborât pe acțiunile Băncii Transilvania

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au spart astăzi, pe schimburi însumând 9,14 milioane lei, un prag de rezistență important și au crescut cu 1,62%, pentru o închidere la prețul de 2,8300 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,32 miliarde lei (2,27 miliarde euro). Este cea mai valoroasă bancă românească având în vedere că BCR a fost evaluată la începutul acestui an de Deloitte la 8,76 miliarde lei (1,92 miliarde euro) în vederea derulării unei oferte de retragere.

Acțiunile Digi închid cu 5 pași de cotare peste prețul ofertei publice

Titlurile Digi Communications (DIGI) par a-și fi găsit momentan un punct de echilibru în zona prețului ofertei publice care a adus-o la bursă de 40,00 lei/acțiune. Astăzi închiderea a fost la nivelul de 40,50 lei/acțiune, în urcare cu 1,76% peste referință. După activitatea de tranzacționare intensă din primele zile la BVB, când au fost depășit chiar lși reperul de 109 milioane lei, volumele s-au normalizat. Astăzi, rulajul pe acest emitent a fost de 1,22 milioane lei.

Impactul demărării de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a unei anchete împotriva societății telecom RCS&RDS nu a avut un impact decât pasager asupra acțiunilor Digi. „Cu siguranță debutul la tranzacționare nu a fost sub cele mai bune auspicii, având în vedere investigația”, comentează șeful de la BRD AM. El spune, însă, că fundamentele companiei sunt solide, cu active de certă calitate și fiind una dintre cele mai dinamice companii românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
mihai purcarea
brd
banca transilvania
romgaz
paul singer