Bursa se descurcă bine și fără „butonul american”

Bursa se descurcă bine și fără „butonul american”

Sursa foto: Wabeno | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 nov 2022

Deși fluxurile de capital dinspre America către Europa au fost oprite temporar în zi de sărbătoare națională în SUA, la BVB am consemnat o sesiune „verde” și cu o ușoară tendință de ridicare a volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 2 sesiuni de impas în impulsul de revenire din a 2-a parte a acestei toamne, tendința ascendentă pe termen scurt s-a reluat la Bursa de Valori București. Mișcarea a fost încurajată de evoluția favorabilă a indicelui DAX40 din Germania care a atins un nou maxim local depășind reperul de 14.500 de puncte. Acesta a fost catalizat în absența investitorilor instituținali americani care au avut liber de Ziua Recunoștinței.

Dacă în alte etape în care bursa de la New York a fost închisă, lichiditatea a tins să fie foarte mică, de data aceasta la BVB s-au găsit resorturile interne pentru ridicarea nivelului tranzacțiilor. Rulajul pieței de acțiuni de 30,85 milioane lei (6,25 milioane euro), este mult sub media ultimilor ani, dar peste cel al ședințelor anoste ale actualei perioade. De asemenea, distribuția a fost mai bună în adâncimea pieței, cu mai mulți emitenți pe care s-au realizat schimburi relevante.

VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii CITEȘTE ȘI VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii

Un alt aspect pozitiv, tabloul a fost „verde” la nivelul indicilor: +0,60% pentru indicele compozit BET-XT, -1,51% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.291,13 puncte, +0,61% pentru indicele energetic BET-NG și +0,38% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.605,01 de puncte marchează o revenire după primul recul mai important, cel de marți, în raliul furibund din minime evidențiat pe graficul de mai jos.

Bursa se descurcă bine și fără „butonul american”

Sesiunea nu a fost, însă, pe atât de favorabilă pe cât o arată indicii, dacă avem în vedere că acțiunile pentru care a fost cel mai mare interes au terminat ziua sub nivelurile de referință: -1,41%, până la prețul de 19,60 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), pe transferuri de 6,52 milioane lei, și -0,25%, până la prețul de 40,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat volume echivalente cu 4,48 milioane lei.

Tot pe o tendință de depreciere, respectiv -0,74%, până la prețul de 0,5400 lei/acțiune, s-au aflat titlurile companiei de transport și logistică Aquila (AQ), ce au întrunit o activitate de 1,72 milioane lei.

Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont CITEȘTE ȘI Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont

Ce a ținut, totuși, piața pe apreciere? În primul rând creșterea de 1,12%, până la prețul de 0,4505 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au avut al 3-lea rulaj al zilei, de 2,86 milioane lei. O dinamică apropiată, +1,22%, până la prețul de 13,26 lei/acțiune, au înregistrat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au însumat tranzacții de 1,50 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,31%, până la prețul de 1,9240 lei/acțiune, pe transferuri de 2,31 milioane lei.

Pragul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de alte 2 simboluri, amebele cu închideri pozitive: +1,82%, până a prețul de 14,00 lei/acțiune, pentru titlurile Sphera Franchise Group (SFG) și +0,12%, până la prețul de 41,95 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica