Bursa se retrage doar ușor. Există combustibil din partea fondurilor de pensii private

Bursa se retrage doar ușor. Există combustibil din partea fondurilor de pensii private

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 ian 2021

Pe o lichiditate modestă, indicii bursieri de la BVB s-au corectat nesemnificativ. Administratori fondurilor de pensii anunță contribuții sporite chiar și în anul pandemiei 2020 și sume noi ar putea intra la bătaie din partea unei industrii care deja are plasamente în echivalent a 3 miliarde euro în acțiuni românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o sesiune de indecizie, în care, în top 20 al celor mai lichide acțiuni, numai una a avut o deviere mai mare de un procent față de nivelurile de referință de vineri.

Nici nu au fost ordinele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 29,55 milioane lei (6,06 milioane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special în valoare de 3,04 milioane lei realizat pe acțiunile Transgaz Mediaș (TGN).

MAM Bricolaj intră la cota bursei ca o companie cu valoare de 50 milioane lei CITEȘTE ȘI MAM Bricolaj intră la cota bursei ca o companie cu valoare de 50 milioane lei

De altfel, cea mai tranzacționată acțiune, cea a OMV Petrom (SNP), abia a adunat schimburi de 4,05 milioane lei într- zi în care cotația s-a retras cu 0,25%, până la prețul de 0,3960 lei/acțiune. Titlurile-fanion de la BVB, cele ale Bănci Transilvania (TLV), au coborât cu 0,43%, până la prețul de 2,3050 lei/acțiune, pe o activitate de numai 3,53 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota pieței românești, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,92%, până la prețul de 15,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,06 milioane lei.

În ansamblu, tendința a fost de declin, așa cum este surprinsă de indice: -0,14% pentru indicele compozit BET Plus, -0,13% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 44.659,21 puncte, -0,09% pentru indicele energetic BET-NG și -0,14% pentru indicele reprezentativ BET, care s-a stabilizat la nivelul de 10.321,38 puncte. Sub aspect tehnic, imaginea este similară, graficul lunar indicând o tendință a pieței de a ataca maximele istorice din anul 2007.

Bursa se retrage doar ușor. Există combustibil din partea fondurilor de pensii private

Sunt și bani care să mițte piața în această direcție. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a notificat piața că anul trecut au avut contribuții agregate de 8,9 miliarde lei, în creștere cu 5% față de 2019. Sistemul a depășit chiar și momentul de șoc al închiderii economiilor, un reflux al contribuțiilor existând la jumătatea anului, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa se retrage doar ușor. Există combustibil din partea fondurilor de pensii private

Radu Crăciun, președinte al BCR Pensii, spune că bursa ar trebui să țină pasul cu creșterea fondurilor de pensii și să aducă noi emitenți, pentru că altfel există 2 riscuri. Pe de o parte, fondurile vor concentra cantități de acțiuni din ce în ce mai mari la companii listate, iar cum aceste pachete sunt cumulate pe termen lung, ceea ce restrânge cantitățile disponibile la tranzacționare și scade lichiditatea pieței. Pe de altă parte, fondurile de pensii vor fi slite să caute debușee de investiții în exterior, ceea ce ar face din România o exportatoare de capital.

O slăbire a lichidității marchează Fondul Proprietatea (FP) care astăzi a marcat 10 ani de la listare. În sesiunea aniversară, pe tranzacții de 3,27 milioane lei, cotația a urcat cu 0,33%, până la un maxim în piața reglementată de 1,5250 lei/acțiune.

Pe segmentul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 19,80 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,76 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,32%, până la prețul de 31,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei.

Inedit pentru bursa românească, reperul unor transferuri de 1,15 milioane lei a fost depășit de acțiunile companiei germane aeriene Lufthansa (LHA), listate secundar la BVB.

Pe piața de obligațiuni, ziua a fost mai slabă, cu cea mai importantă lichiditate, în echivalent 2,08 milioane lei, concentrată de titlurile de stat cu scadența în luna decembrie (R2112A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
apapr