Bursa trece sub minimele din mai. În anonimat

Bursa trece sub minimele din mai. În anonimat

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 iun 2018

Indicele principal al Bursei de Valori București a doborât minimele relative de acum o lună. Deprecierea a fost, însă, nesemnificativă, iar volumele - sub media anului trecut. Veștile cele mai importante au venit de la Slatina, unde Alro lansează o ofertă publică ce ar urma să reducă participația acționarului majoritar, iar pe titlurile Altur a fost realizată o tranzacție de tip deal cu 13% din capitalul social al producătorului de componente auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața românească de capital arată slăbiciune. Astăzi, bursa locală și-a continuat parcursul descendent, trecând chiar sub nivelul ultimelor minime relative din lunile februarie și mai. După tendința profund negativă de ieri, astăzi indicele principal a mai pierdut o treime de procent.

Ar fi putut fi, însă, altfel, pentru că din Europa a venit un suflu pozitiv. Bursele de pe continent au consemnat o revenire după vânzările de la debutul acestei săptămâni. Singurele excepții au venit de la nivel regional, respectiv -0,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,92% pentru indicele PX de la Praga, dar în rest tendința a fost de apreciere: +0,84% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,87% și pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,93% pentru indicele DAX de la Frankfurt și +0,67% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Mai este loc pentru investițiile pe baza analizei fundamentale? Investitorii care se uită la valoare au rămas fără fraieri pe bursă CITEȘTE ȘI Mai este loc pentru investițiile pe baza analizei fundamentale? Investitorii care se uită la valoare au rămas fără fraieri pe bursă

La București nu a fost elan și nimeni care să catalizeze piața, măcar pentru un rally de o zi. Piața a marcat un nou minim local, mai degrabă ca urmare a lipsei de susținere la cumpărare decâta  unei prezențe foarte robuste a vânzătorilor. Nu a fost nimic ce să precipite panica. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,06%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,31%, până la nivelul de 7.940,99 puncte.

Din punct de vedere tehnic, piața tocmai a deschis calea unui nou val de scăderi, următoarele zone de suport unde se pot regrupa cumpărătorii fiind în zona de 7.500-7.700 de puncte pe indicele BET. Indicatorii sugerează ca probabil un astfel de parcurs, mediile mobile fiind dispuse pentru a însoți o coborâre a cotațiilor, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa trece sub minimele din mai. În anonimat

Principala știre pentru piață a venit de la Alro Slatina (ALR). Compania a anunțat că În perioada 2-16 iulie se va derula oferta publică de vânzare de către acționarii majoritari Vimetco și Conef prin care producătorul de aluminiu este controlat de miliardarul rus Vitali Machitski. Aceștia scot pe piață un număr de 383,79 milioane acțiuni, reprezentând 53,77% din capitalul social. Prețul va fi format pe tranșa investitorilor instituționali, iar Investitorii de retail vor realiza subscrierile la prețul maxim al ofertei, de 6,18 lei/acțiune.

Reacția a fost favorabilă pe bursă, iar așteptările sunt că oferta se va închide sus. Astfel, prețul a urcat pe piața reglementată în limita plafonului de 15% admis de sistemul operatorului de piață, până la nivelul de 4,1500 lei/acțiune, și a rămas fără ofertă. Tranzacțiile s-au ridicat la aproape 491.000 de lei, a 7-a valoare de tranzacționare din acest an. La cotația de închidere, capitalizarea de piață se ridică la 2,96 miliarde lei (636,48 milioane euro).

Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

Piața nu a fost, însă, în ansamblul ei electrizată. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 31,07 milioane lei (6,68 milioane euro), însă debalansat, asigurat în proporție de aproape 2 treimi de primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni.

Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu transferuri însumând 8,90 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,14%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune. Este un declin în linia sectorului energetic, al cărui indice BET-NG a pierdut 0,09%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,65% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3090 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile au fost marginal sub reperul de 6,00 milioane lei.

Acțiunile BRD, sub prețul de la finalul lui 2017. Banca Transilvania, capitalizare de piață similară cu BCR

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,12 milioane lei în piața reglementată, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,40% sub referință, până la prețul de 12,70 lei/acțiune, reper cu 20 de bani sub ultima valoare de tranzacționare a anului trecut. Pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială în piața deal, în valoare de aproape 467.000 de lei.

Pe transferuri de 2,69 miloane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Translvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3400 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,17 miliarde lei (2,18 miliarde euro), doar marginal sub valoarea dată competitoarei BCR de o tranzacție anunțată la începutul săptămânii între Erste și SIF Oltenia (SIF5) pentru un pachet reprezentând 6,29% din capitalul social.

Neclintire pe sectorul fondurilor închise de investiții

Tot în staționare au fost și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 0,8840 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 1,90 milioane lei. În ansamblu, a fost o zi marcată de volatilitate mică pe segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice financiar BET-FI a urcat cu 0,04%, până la nivelul de 37.597,00 de puncte.

O nouă tranzacție de tip deal cu acțiuni Altur

O mișcare majoră s-a produs însă pe piața deal. Nu mai puțin de 108,37 milioane acțiuni Altur Slatina (ALT), reprezentând 13,14% din capitalul social al producătorului de componente auto, au făcut obiectul unei tranzacții speciale. Efectuat la prețul de 0,0235 lei/acțiune, cu 12,96% sub referință din piața reglementată, schimbul se ridică la 2,54 milioane lei.

Un alt transfer special, în piața POFSV, cu 98,74 milioane acțiuni Altur, echivalentul a 11,98% din capitalul social și a 2,32 milioane lei, a fost efectuat luni, iar prin acesta Celule Electrice Băilești (CLEL), aflată în procedură de faliment și-a asigurat ieșirea, contrapartea firmei fiind omul de afaceri Adrian Andrici, acționar la clubul de fotbal Universitatea Craiova, finanțator al revistei Kamikaze și acționar semnificativ, cu 15,31% din acțiuni, la Impact Developer & Contractor.

Schimbul de luni a fost efectuat la același preț de 0,2350 lei/acțiune, iar acesta situează capitalizarea de piață a păroducătorului de componente auto la 19,37 milioane lei (4,16 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
bvb
romgaz
fondul proprietatea
omv petrom
altur
alro