Bursele asiatice au crescut puternic vineri, după ce Banca Japoniei a introdus dobânzi negative la depozite

Bursele asiatice au crescut puternic vineri, după ce Banca Japoniei a introdus dobânzi negative la depozite
scris 29 ian 2016

Bursele asiatice au crescut puternic vineri, după ce Banca Japoniei a introdus, în premieră, dobânzi negative pentru depozitele băncilor comerciale, iar banca centrală a Chinei a continuat să injecteze lichidități în piața interbancară înaintea începerii sărbătorilor cu ocazia Anului Nou Lunar.

Indicele Nikkei a încheiat sesiunea cu un avans de 2,8%, investitorii reacționând cu promptitudine la mutarea-surpriză făcută de Banca Japoniei. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit acordată băncilor comerciale a fost coborâtă la -0,1%, de la nivelul de 0,1% la precedenta ședință de politică monetară, scrie MarketWatch.

Introducerea dobânzilor negative vizează stimularea creditului și a inflației, care se menține mult sub ținta băncii centrale, de 2%.

Imediat după anunțul băncii centrale, yenul s-a depreciat cu 2%, la 121,49 unități pentru un dolar, cea mai slabă cotație din acest an, însă a revenit pe creștere la scurt timp și s-a stabilizat în jurul a 120,7 unități.

Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere CITEȘTE ȘI Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere

În China, decizia băncii centrale de a suplimenta lichiditatea din sistemul financiar cu încă 100 miliarde yuani (15,2 miliarde dolari) a dus principalul indice al bursei de la Shanghai pe creștere cu 3,1%. În această săptămână, banca a injectat în piețe o sumă record de 690 miliarde yuani (aproape 105 miliarde dolari).

În pofida avansului de vineri, indicele Shanghai Composite a încheiat luna ianuarie cu o scădere de aproape 23%, nivel apropiat de declinul de 25% înregistrat în luna octombrie din 2008.

Pe celelalte piețe din regiune, indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a închis pe plus cu 2,3%, S&P/ASX al bursei australiene a urcat cu 0,6%, iar indicele Kospi (Coreea de Sud) cu 0,3%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a deschis ședința de vineri cu un avans de 1,2%, susținut de creșteri pe principalele piețe. Bursele de la Paris și Frankfurt au început ziua cu creșteri de 1,4%, în timp ce bursa de la Londra a deschis pe plus cu 1,2%.

Bursa de la București era în urcare cu 0,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
asia
japonia
china
evolutie
dobanzi negative