Bursele europene au închis în scădere. Atenția investitorilor se îndreaptă spre inflația și dobânzile din SUA

Bursele europene au închis în scădere. Atenția investitorilor se îndreaptă spre inflația și dobânzile din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Bursele europene au încheiat tranzacțiile în scădere, în timp ce investitorii așteaptă cu nerăbdare următoarea ședință de politică monetară a Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite și datele privind inflația din această țară, transmite CNBC.

Indicele Stoxx 600 a închis în declin cu 0,9%, inversând câștigurile ușoare de la începutul sesiunii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring

Toate sectoarele și bursele majore au închis în roșu, băncile conducând pierderile, cu un declin de 2,17%.

Startupul britanic Raspberry Pi a închis în urcare cu 38,5% după debutul său pe bursa principală din Londra.

Între timp, acțiunile companiei franceze de IT Atos au scăzut cu peste 15% după ce firma a anunțat un acord de salvare care va avea ca rezultat o diluare majoră a deținerilor acționarilor existenți.

Datele privind ocuparea forței de muncă din Regatul Unit, publicate marți, au arătat că numărul angajaților salariați a crescut în luna mai cu 0,6% față de anul precedent, dar rata șomajului a crescut la 4,4%, de la 4,3% trimestrial.

Creșterea anuală a salariilor, excluzând bonusurile, s-a menținut la 6% în cele trei luni din februarie până în aprilie, prezentând o potențială îngrijorare pentru Banca Angliei, deoarece analizează momentul în care să reducă ratele dobânzilor.

”Ceea ce dorește în mod esențial să vadă Banca Angliei este ca inflația salarială să scadă mai mult decât a făcut-o, mai ales rata generală a inflației foarte aproape de țintă”, a declarat Richard Carter, șeful de cercetare la Quilter Cheviot, într-o notă.

”BoE va fi incredibil de precaută să reducă dobânzile într-o perioadă în care puterea de cheltuieli este mare pentru consumatori și poate declanșa o nouă criză inflaționistă. Ca atare, datele de astăzi vor continua să reducî probabilitate unei reduceri a dobânzii de referință în iunie sau august, noiembrie rămânând data cea mai probabilă pentru a vedea prima scădere.”

REVISAL va fi înlocuit. Vodafone va încasa aproape 53 milioane de lei CITEȘTE ȘI REVISAL va fi înlocuit. Vodafone va încasa aproape 53 milioane de lei

Miercuri vor fi publicate cifrele privind produsul intern brut al Regatului Unit pentru aprilie.

Piețele regionale au scăzut și luni, în condițiile în care traderii au continuat să reacționeze la alegerile pentru Parlamentul UE și la decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare anticipate, după ce partidul de dreapta Adunarea Națională a înregistrat câștiguri puternice.

Atenția pieței se îndreaptă acum către cea mai recentă decizie a Rezervei Federale din SUA și indicele prețurilor de consum din luna mai, care va fi publicat miercuri.

Datele privind inflația din SUA ar putea fi un test cheie pentru piețe, mai ales după ce raportul de vineri privind o piață a muncii puternică a continuat să sugereze că banca centrală ar putea să se opună scăderii dobânzilor. Investitorii vor urmări îndeaproape previziunile actualizate ale Fed cu privire la momentul și frecvența reducerilor de dobândă.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,68%, indicele francez CAC 40 cu 1,33%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 0,98%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,93% și IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 1,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni